23948sdkhjf

USA indfører straftold på EU-varer

Det kan komme til at koste Danmark dyrt, at USA nu optrapper en potentiel handelskrig med Europa, viser tal fra Finansministeriet.

USA har torsdag annonceret at en undtagelse, der fritager EU-lande, Canada og Mexico fra 25 pct. told på stål og 10 pct. told på aluminium, ikke bliver forlænget.

Dermed er det ikke længere kun Kina, men også EU, Canada og Mexico, der står for skud i den amerikanske præsident Donald Trumps optrapning af en handelskrig.

- Vi er desværre nødt til at reagere med samme våben. Det eneste sprog Donald Trump forstår, er hårdt mod hårdt, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Også EU har prompte varslet at gøre gengæld med ny told på en række amerikanske varer.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Det er ren og skær protektionisme, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Kan koste ni mia

Finansministeriet har regnet sig frem til, at en handelskrig mellem USA og EU kan betyde, at Danmark går glip af indtægter for op mod ni mia. kroner. Beregningerne fra Finansministeriet bygger ifølge Børsen på et scenarie angivet af Den Internationale Valutafond (IMF). Scenariet bygger på toldsatser på import mellem verdens store økonomier på 10 procentpoint.

Læs også: "Et enkelt tweet kan ændre meget"

I en skriftlig kommentar oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at han er "dybt skuffet" over den amerikanske told.

- Det er særligt bekymrende, at USA tilsyneladende handler i strid med de fælles spilleregler, vi har vedtaget i Verdenshandelsorganisationen, skriver han.

- Det kan jo ikke være sådan, at man kan bryde vores fælles regler uden nogen konsekvens. Derfor bakker jeg også op om, at EU leverer et passende velafmålt modsvar.

På Twitter giver direktør i Danske Redere Jacob K. Clasen udtryk for, at tolden ikke giver så store problemer lige her og nu.

- Det er ikke så meget tolden i sig selv – det er mere det, den kan føre til, skriver han og henviser til, at USA's import af stål og aluminium udgør mindre end 1 pct. af tørlastmarkedet. 

Læs også: Danske Redere frygter Trumps toldmud

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141