Her er havets professionelle redningsmænd

| Af Ebbe Fischer | Tip redaktionen om en historie

Redningsvæsenet blev oprettet helt tilbage i 1852. Dengang var det fiskerne, der satte livet på spil, og selvom Kystredningstjenesten i dag er professionel, består ånden fra gamle dage endnu. Søfart tog forbi GedserHvis du har rejst på Jyllands vestkyst, kender du dem. De solide røde murstenshuse på kysten med grønne porte prydet af to danske flag.

Nogle er lavet om til museum med den originale træbåd indenfor, mens andre stadig fungerer med nyt materiel bag portene, der symboliserer århundreders heltemod.

Intet mindre kan beskrive det, for hvem har lyst til at kaste sig ud i Vesterhavets brusen i en træbåd fra 1912?

Det var dengang fiskerne, som satte livet på spil i deres fritid, og sådan er det til dels i dag, selvom Kystredningstjenesten er en topprofessionel organisation under Søværnet. Men det frivillige element består, og det er tydeligt på en af landets store stationer, Kystredningsstation Gedser, der har fire fuldtidsansatte og syv frivillige/rådighedsansatte - samt fire reserve-redningsmænd.

Tysk pres

Der er masser af plads på parkeringspladsen i havnens yderkant. Færgen til Tyskland er ved at forlade lejet, og vi tjekker ind efter aftale med stationsleder Brian Bennetsen. Han beretter, at Kystredningsstation Gedser blev oprettet i 1925 efter tysk pres.

- Dengang var det frivillige alle sammen, mens det i dag er en blanding. Det var en robåd til at starte med, og siden blev stationen opgraderet med en motorredningsbåd, siger han og tilføjer:

- Der havde tidligere været en del strandinger på Gedser Rev og Rødsand, som havde kostet menneskeliv.

I 1989 fik stationen et terrængående køretøj med trailer og en gummibåd efter, og i 1991 fik den L.W. DAM, samt en ny hurtig FRB - en såkaldt fast rescue boat (se boks).

Frivillige i dag

Stationsleder, Brian Bennetsen, startede selv som frivillig i 1984.

- Dengang havde vi typisk 25 aktioner om året, men i kraft af et bedre og hurtigere materiel kan vi komme længere omkring i dag, og er nu på over 70 aktioner om året. Så stationen har udviklet sig meget, fastslår han.

Der er imidlertid andre, som stadig er frivillige. Bruno Rasmussen, som er lidt oppe i årene, er en af dem.

- Det er lidt en livsstil. Jeg kommer gladeligt herned på stationen hver eneste dag for at snakke lidt og hygge mig sammen med de andre, beretter han og tilføjer:

- Jeg kunne jo gå hjem på pension, hvis jeg ville. Men her er et godt fællesskab. Og når alarmen lyder, tænker man ikke på andet end at komme af sted.

Ud på vandet

Fuldtidsansatte Casper Hansen er i slutningen af tyverne. Han har været her et år på fuld tid og før det tilknyttet som frivillig i tre år. Og han er kaptajn, da vi skal ud og sejle i den lille FRB’er:

Det adrætte fartøj hamrer snart udover vandet, mens skummet sprøjter om ørene på os, og Casper fortæller om sit karrierevalg, der er inspireret af både far og farfar. Begge har nemlig været på Redningsstation Gedser:

- Jeg bor hernede, og de søgte medarbejdere på stationen. Jeg synes, det lød spændende og udfordrende, noget jeg gerne ville bruge min fritid på, siger han og uddyber:

- Jeg havde været mekaniker i mange år, men der skulle ske noget andet. Det er lidt en livsstil, du skal hele tiden have mulighed for udkald i baghovedet, og det gør at man er nødt til at agere i hverdagen.

- Jeg tager ikke lige en uanmeldt tur til København, siger han og erkender, at udfordringen for en yngre mand netop er, at man ikke kan være helt så spontan som mange andre.

Altid klar

Da vi har sejlet noget tid skifter vi over i den store båd, L.W. DAM, midt på søen, mens fartøjerne forsigtigt slår mod hinanden i det vuggende hav.

Her bliver vi igen modtaget af stationsleder Brian Bennetsen.

L.W. DAM gør en stor forskel for folkene, især ved eftersøgninger og i aktioner, der strækker sig over mange timer med flere aktører og til de tunge opgaver, beretter han, mens han holder øje med søen fra broen. Stationslederen tilføjer:

- I 2012 fik vi FRB09 og den sejler 10 knob hurtigere end den tidligere båd. Den gør en stor forskel. Vi har i dag det materiel, der giver mening for en station i et farvandsområde som vores. Vi har også et godt redningskøretøj med RHIB på trailer, vi kan bruge til det kystnære og på stranden. L.W. DAM er 27 år og skal på et tidspunkt udskiftes med noget nyere, forklarer han.

JRCC er ansvarlig

Siden Søværnets Operative Kommando blev nedlagt har JRCC (Joint rescue and Coordination Center, se boks, red.) ansvaret for alt, hvad der handler om redning til søs. De bestemmer, hvilke enheder man har at trække på i det pågældende farvand.

- Når folk ringer 112 sendes oplysningerne videre til JRCC, tegner de klart, hvem der har ansvaret og hvem der har opgaven. En OSC - on scene coordinator - bliver udpeget af JRCC, forklarer Brian Bennetsen. Da vi er kommet ind på land igen får vi en kop kaffe i stuen, der samtidig er operationelt hovedkvarter. Og stationslederen erkender, at der kan være udfordringer, ved at folk i dag bor ét sted og arbejder et andet sted, mens børnene skal til fodbold et tredje sted.

- Vi har jo ikke de arbejdspladser i lokalområdet, der var før og ikke så mange unge, men vi har ikke problemer med rekruttering pt., fastslår han.

Dermed kan Kystredningsstation Gedser i mange år frem stille klar til afgang inden for et kvarter. Som Brian Bennetsen udtrykker det:

- Også om natten, for når alarmen går, så er det ud af sengen, ind til højre, op på cyklen og af sted!


FAKTA: Beredskabet til søs

Det primære redningsberedskab er Flyvevåbnets redningshelikopter og Kystredningstjenesten.

Dernæst står en række andre klar til at hjælpe:

Søværnets enheder rykker selvfølgelig ud, samt Falck og Marinehjemmeværnet (som normalt hovedsageligt håndterer farvandsovervågning).

Dertil kommer tyske og svenske SAR-fartøjer og hjælper i tilfælde af en større aktion.

Og fiskerikontrollen, lodsbåde, vindmølleskibe og andre på vandet – og alle hjælper, når det kniber.

Endelig har den almennyttige forening Dansk Søredningsselskab, der blev oprettet i 2010, 10 stationer fordelt i landet.


Hvor er redningsstationerne?
Chr. Ø, Nexø, Rønne, Klintholm, Gedser, Grenå, Anholt, Sæby, Østerby, Skagen, Hirtshals, Thorup Strand, Hanstholm, Nr. Vorupør, Agger, Thyborøn, Thorsminde, Hvide Sande, Esbjerg, Sønderho og Rømø.


Her er Gedsers to SAR-både

L.W. DAM: Længde: 23,3 m. Bredde: 5,6 m. Dybgang: 1,7 m.
Bygget i 1991. Stålskrog og aluminium overbygning.
Maskinrum: 2 x Stilbar skruer. Maks fart: 18 knob.

FRB09: Længde: 10,8 m. Bredde: 3,30 m. Dybgang: 0,55 m.
Byggeår: 2012 Maks. fart: 42 knob. Bygget i aluminium.
Maskinrum: 2 x 435 HK. Volvo med waterjet.Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

En utrættelig maskinmester i Aarhus

Ugens portræt: Henry Gavnholt har en været en uopslidelig nøgleperson i den mangeårige restaurering af den aarhusianske slæbebåd ’Jakob’. Under D-dag deltog slæbebåden i landgangen i Normandiet

Plus

Mærsk ændrer praksis for stuvning af farligt gods

I kølvandet på den fatale brand i containerskibet ’Maersk Honam’ har rederiet truffet ekstra forholdsregler

Ny brand på Mærsk-containerskib

Branden opstod under dækket på containerskibet 'Maersk Kensington'. Ingen besætningsmedlemmer meldes tilskadekomne, og branden er under kontrol

To shipping-direktører dømt for ophugning i Indien

I Holland er rederiet Seatrade og to at dets direktører blevet dømt for at sende fire skibe til ophugning på strande tilbage i 2012.

Vordingborg Havn sætter gang i stor udvidelse

Nyhedsbrev

'Hammershus' kan komme til at sejle for Færgen

Molslinjens nye færge til Køge-Rønne kan komme til at sejle for Færgen, hvis charter-forhandlinger falder på plads, skriver Bornholms Tidende.

Online Avis Arkiv

Nyt ophugningsværft får vigtig tilladelse i Frederikshavn

Svært marked holder Viking i skak

162.381 kr. fældede maskinmestrenes formand

Det var et "udokumenteret økonomisk mellemværende på 162.381 kr.", der fældede Per Jørgensen som formand for Maskinmestrenes Forening

Plus

Mindre værfter vil have større doksystemer

Lidt mindre danske værfter som Faaborg, Jobi, Assens og Søby klarer sig pænt i den hårde konkurrence, og værfterne i Søby og Assens vil udvide dokkapaciteten for at kunne tage større skibe ind

Plus

Lodser kræver rundkørsel for skibstrafikken omkring Skagen

Nyt rutesystem for skibstrafikken i Kattegat og Skagerrak får kritik fra de danske lodser - ved Skagen bør sikkerheden opgraderes med en maritim rundkørsel for skibstrafikken

Molslinjen laver busrute til Bornholm

Plus

Aabenraa havn jager tyske kunder

I december 2017 overtog Aabenraa Havn store dele af Enstedværkets gamle arealer og kajanlæg, som nu skal udvikles til en ny sønderjysk superhavn.

Plus

Efterladte søfolk er fortsat et alvorligt problem

Søfolk som bliver efterladt på deres skib i måneder eller år er fortsat et massivt problem i international shipping - at blive efterladt på et skib uden løn og proviant er en basal krænkelse af menneskerettighederne, vurderer ITF

VIDEO
Se Thorco flytte minelastbiler

Plus

Brian Mikkelsen: Ændring af norsk skibsregister kan koste job

Erhvervsministeren holder vågent øje med, hvilke konsekvenser forslaget om at ændre det norske skibsregister kan få for danske søfolk

Plus

Kritik: Danske værfter slås mod statsstøtte

Plus

Stort år for Grønlands Maritime Center

Ugens Synspunkt: De maritime uddannelser i Grønland er midt i en rivende udvikling - men der er brug for fuld opbakning fra rederierne

Plus

Med isbryderen på arbejde på Mariager Fjord

GALLERI: Mød de tre garvede søfolk, der sørger for, at Mariager Fjords sejlrende fungerer hele året - selv når frosten knager

Plus

Polarkulde: Dansk coaster 'lastede' tonsvis af is

Galleri: Coasteren ’Lafjell’ stod til søs fra Nordnorge i kraftig vind og en temperatur på minus 24 grader - det gav en del is på dækket...

Mærsk: Tre savnede søfolk fundet omkommet

De fire besætningsmedlemmer, som det sidste uge ikke lykkedes at redde ud af containerskibet 'Maersk Honam', er omkommet. Tre lig er netop blevet bjærget fra containerskibet

VIDEO
Blue Water løser kæmpe løfteopgave til søs

Se forlængelse af krydstogtskib

Kieler-færge får Norges hidtil største svovlbøde

Color Line har klaget over den største bøde for overtrædelse af svovlkrav, som de norske myndigheder hidtil har udstedt, skriver Sysla.

1

Jack-up venter i Frederikshavn

Mærsks næstformand stopper

Danske Maritime blæser til opgør med IMO-regler

Container-rater fortsætter fald

VIDEO
Video: Containerskib bliver mast af semisub på afveje

Varmefølsomme kameraer redder liv i Aalborg Havn

Maritime studerende mødte rederierne på Martec

Danske Maritime vil give iværksættere mere synlighed

Hirtshals Havn vokser på gods og lastbiler

Respekt for (havne)loven, tak!

Plus

Grundstødninger og havarier i Kattegat

Putin vil ti-doble trafik nord om Rusland

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Større byggeprojekter har stor gavn af at etablere en Camp

Electro Care ApS - Afbalancering

HF styrker kabelafdelingen

Ny værkfører hos BB Hydraulik Service i Odense

HF udvider kundeservice

Prysmian investerer i et nyt kabellægningsfartøj til søkabler

Starlock - smart og hurtig montageløsning.

Der er sjældent to dage, der er ens for vores serviceteknikere...

IBIX fikser brandskade

Den usynlige fjende i hydraulikolien!

Nye effektive regnvandsbassiner

Ny værkfører hos BB Hydraulik Service i Odense

KURSUS: Akustik i arkitektur - afholdes den 31. oktober 2018

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Blackline fra SWF Krantechnik

Marts TILBUD 4,3” touch 1000,- DKK

KLEEpump KSP50-5.04SA Blå 0,4kW 1x230V 50Hz Udløb 2" m/automatik

Hør Syrene fortælle, hvordan hun udnytter spildtiden med Billy

Alup filtre - høj kvalitet

KONKURRENCE - Vind 10. stk Ergolash surringer

Ny hjemmeside: starlock.dk

Electro Care ApS - Pumpeservice & reparation

Modtag DBI’s fagmagasin Brand & Sikring gratis

Marts TILBUD 4,3” touch 1000,- DKK

Ny mand på det digitale hold

DS Stålprofil giver kobbertaget en modernistisk renæssance

Send til en kollega

0.268