23948sdkhjf

Tusindvis af tyre fanget på skibe i månedsvis

Opdateret kl.11.20 med information om 'blue tongue'-sygdommen
Siden december har tusindvis af unge tyre været fanget på to dyretransportskibe i Middelhavet. 
De to skibe sejlede fra Spanien lastet med unge tyre og med kurs mod Libyen, men blev afvist, da der var mistanke om udbrud sygdommen 'blue tongue' blandt dyrene.
Ifølge Søfarts kilder er 'blue tongue' dog ikke smitsom, som det har været fremme. Dyr, der har 'blue tounge', har fået det ved stik fra visse insekter. 'Blue tounge' smitter ikke fra dyr til dyr. Det er ikke en dødelig sydom i kreaturer, men den påvirker konditionen af dyrene.
Skibene har sejlet rundt med de mange dyr i månedsvis, og Dyrenes Beskyttelse vil have den slags transporter forbudt, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

- Tusindvis af unge tyre er endt som gidsler i en ulykkelig situation, der med al tydelighed viser, hvorfor lange transporter af levende dyr, især til fjerne destinationer udenfor EU's grænser bør forbydes, siger Lena Rohn, fødevare- og miljøpolitisk chef i Dyrenes Beskyttelse.

Sag op i EU-Kommissionen

Niels Fuglsang (S) er næstformand i Europa-Parlamentets dyrevelfærdsgruppe, som har opfordret kommissæren for fødevaresikkerhed og sundhed Stella Kyriakides til at tage affære i sagen med de mange unge tyre på de to skibe i Middelhavet.

I henstillingen beder parlamentarikerne om, at Kommissionen tager affære for at håndhæve lovgivningen om transport af levende dyr i den konkrete sag.

Nok så vigtigt opfordres Kommissionen endnu en gang til at sætte en stopper for de lange transporter af levende dyr, især til lande uden for EU, hvor der er al mulig risiko for, at der opstår problemer med ind- og udførsel af dyrene, som derved ender som gidsler i en handel, hvor de udelukkende betragtes og behandles som varer.

- Vi skal først og fremmest have dyrene på skibet i sikkerhed, og det ansvar ligger i sidste ende på EU's skuldre. Desværre er det her langt fra et enkelttilfælde. Igen og igen ser vi den her rædsomme behandling af dyrene. Problemet ligger i lovgivningen, men ingen har turde tage de nødvendige skridt. Det er på tide, at vi forbyder alle dyretransporter over 8 timer, og at vi udfaser eksport af levende dyr ud af EU. Det er mit budskab til kommissæren, siger Niels Fuglsang.

Ligger nu opankret 

Det er uvist, hvor mange dyr, der stadig er ombord, fordi nogle af dyrene angiveligt er blevet læsset af undervejs. Ifølge Europa-Parlamentets dyrevelfærdsgruppe fik skibet Elbeik lastet 1.776 kvæg og skibet Karim Allah 895 unge tyre tilbage i december 2020.

Det ser nu ud til, at skibene ad omveje er tilbage og opankret i henholdsvis den spanske bugt Cartagena og nær havnen Famagusta på Cypern. Det vides ikke, hvor mange dyr, der pt er ombord på skibene, eller hvordan deres tilstand er, men internationale medier vurderer, at mange dyr højst sandsynligt allerede er døde.

Seneste vurdering lyder ifølge manageren på skibet Karim Allah, at kun 15 dyr er døde, men at der er risiko for, at alle tyrene skal aflives, hvis skibet sejler ind i spansk havn, skriver The Guardian.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062