23948sdkhjf

Tragedien om 14.000 druknede får: Dyreaktivister kræver fokus på transport af levende dyr

Ulykken med 14.000 druknede får uden for havnebyen Midia i Rumænien giver anledning til forbud om transport af levende dyr ud af EU, det siger dyreaktivister til The Guardian ifølge tv2.dk.

- Midia er nu den travleste havn i Europa, når det gælder eksport af levende dyr. (...) Og de rumænske myndigheder har ikke nogen retningslinjer for, hvad man gør, når et uheld som det i søndags sker, siger Gabriel Paun fra Animals International til The Guardian.

Den rumænske regering meldte først ud, at alle får var omkommet, men videooptagelser i de følgende dage kunne afsløre, at flere får stadig var i live ombord på det kæntrede skib og hang ud af skibets vinduer.

Det lykkedes kun at redde lidt over en snes får, en redningsaktion foretaget af kystvagten i Midia og i de efterfølgende dage lykkedes det dyreværnsorganisationen Letea Wild Horses at bjærge 80 får.

Kastede får ind i varevogn
Ifølge organisationen mødte ejeren af fårene pludselig op onsdag morgen sammen med ni betjente fra det lokale politi. De kastede fårene ind i en varevogn - uden at de kvæstede dyr først blev tilset af en dyrlæge.

Letea Wild Horses indstillede herefter deres redningsaktion, da de ikke kunne se meningen med at redde dyrene, hvis de alligevel skulle sendes til slagtning.

De har opfordret den rumænske premierminister Ludovic Orban og præsident Klaus Iohannis til at få overladt fårene i deres varetægt.

Rumænien og Bulgarien har de seneste år været centrale for transport af levende dyr ud af EU - primært Mellemøsten.

The Guardian skriver ifølge tv2.dk, at den rumænske industri med transport af levende dyr steget fra 650 millioner kroner i år 2000 til over tre milliarder kroner i 2018.

Intet lovforslag siden juli
Siden juli har den rumænske regering forsøgt at lave et lovforslag, der sikrer, at dyr, som bliver transporteret på skibe får en daglig inspektion. Landbrugsminister Adrian Oros siger, at han sidste år gjorde opmærksom på det manglende hensyn.

I sommer opfordrede EU Rumænien til at indstille en dyretransport til Kuwait på grund af den ekstreme hede. En opfordring regeringen i Rumænien valgte ikke at lytte til.

Torsdag havde Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals, en gruppe af Europa-parlamentsmedlemmer, der tager sig af dyrevelfærd, møde om problemstillingen og ifølge tv2.dk vil sagen også blive taget op i Europa-Parlamentet.

Den engelske dyreværnsorganisation CIWF kræver totalforbud af transport af levende dyr til lande uden for EU.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141