23948sdkhjf

VIDEO: DFDS tester alu-sejl på 'Lysbris Seaways'

Imens Scandlines har forberedt sin Gedser-Rostock-færge 'Copenhagen' til et 30 meter højt rotorsejl, er DFDS netop gået i gang med at teste en alternativ måde at udnytte vinden som kilde til fremdrift. 

Alternativet består i dette tilfælde af en fyrrefodscontainer, der er fæstnet på dækket af  DFDS' ro/ro 'Lysbris Seaways'. Containeren er leveret af det hollandske firma Econowind, og indeholder to sejl fremstillet i aluminium. 

Sejlene er 10 meter lange, og vingerne er formet, så der dannes et undertryk. Dermed bliver fremdriftseffekten fra vinden fordoblet, skriver Econowind.  

Indtil videre kræver det en operatør at bruge sejlene. I den endelige version vil det dog være mulig at operere sejlene direkte fra broen. Når sejlene er sat, kan de justeres efter vindretningen, så effekten bliver optimal. 

- 'Lysbris Seaways' er perfekt til at teste sådan et koncept. I teorien ligner det en god idé, men vi er nødt til at se, om de vurderede brændstofbesparelser er realistiske for denne type fartøj, siger Vidar Karlsen, der er adm. direktør for DFDS i Norge, i en artikle på DFDS' interne nyhedssite.

Vidar Karlsen tilføjer, at DFDS nu kommer til at måle brændstofforbruget med sejlene for at få et billede af, hvad sejlene kan præstere over tid.

DFDS nævner ikke selv noget om, hvad forventningerne er til de to aluminiumsejl. Econowind nævner dog på sin egen hjemmeside, at der kan være tale om en reduktion af forbruget på 10-20 pct. 

Econowind hører under den hollandske skibsdesigner Conoship og er blevet til med støtte fra EU. Foruden den containerbaserede løsning tilbyder Econowind også en løsning med permanent monterede sejl.

Læs også: Remontowa gør 'Copenhagen' klar til rotorsejl

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125