23948sdkhjf

Iran beskylder regeringer for at stå bag angreb på tankskib

Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif udtalte tirsdag, at han mener "en eller flere" udenlandske regeringer står bag angrebet på det iranske tankskib 'Sabiti' sidste fredag.

Det skriver mediet Maritime Executive .

- Angrebet på den iranske olietanker var et kompliceret mål...og var en stats-finansieret aktion, udtaler Zarif til statslige medier og tilføjer:

- Undersøgelserne skrider frem, og vi vil ikke anklage nogle regeringer, før vi har hårde fakta om det.

Angrebet, som iranske embedsmænd beskriver som en serie af missilangreb, fandt sted omkring 96 kilometer fra kysten ud for Jeddah i Saudi Arabien, mens skibet sejlede nordpå. Med denne kurs, skulle skaderne på skibets skrog - i styrbord side - være vendt mod den Saudi Arabiske kyst.

Angrebet slog hul i 'Sabitis' indre skrog og førte til en olielækage af ukendt omfang i det Røde Hav. Efter hændelsen, ændrede 'Sabiti' kurs og sejlede sydpå mod Bab el-Mandeb strædet, mens olien strømmede ud.

AIS-data viser, at skibet mødtes med et iransk spinonskib 'Saviz' i omkring 14 timer lørdag nat. 'Saviz', som er et iransk-flaget tankskib, ligger for anker i Det Røde Hav omkring 120 sømil nordvest for Hodeidah-havnen i Yemen. 'Saviz' er blevet beskyldt for at agere som støtteskib for de iransk støttede Houthi-oprørere under angreb på Saudiske fartøjer, skriver Maritime Executive.

Irans præsident Hassan Rouhani advarede søndag om, at Teheran vil reagere, så snart angriberen er identificeret.

- Det er en fuldstændig fejltagelse for et land at tro, at det kan sprede usikkerhed i regionen uden at der kommer et modsvar, udtalte han.

Senere udtalte Rouhani, at han ikke opfatter angrebet som terror, eller at det er udført af enkeltpersoner, men af en regering.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093