23948sdkhjf

Saudi-Arabien: Iran var involveret i angreb på olieanlæg

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil samle koalition mod Iran efter droneangreb mod saudiske olieanlæg

Det er "utvivlsomt", at Iran spillede en hovedrolle i lørdagens angreb mod store saudiarabiske olieanlæg.

Sådan lyder det onsdag fra Saudi-Arabiens forsvarsministerium.

Ved en pressekonference har ministeriet blandt andet fremlagt vragdele fra missiler som bevis på, at Iran var involveret. I alt 18 droner og syv krydsermissiler blev ifølge Saudi-Arabien brugt ved angrebet.

Ministeriets talsmand Turki al-Maliki meddeler, at angrebene kom "nordfra", og at de ikke kan være kommet fra Yemen. Yemens houthi-oprørere, der støttes af Iran, har ellers taget skylden for angrebene.

Yemen grænser op til det sydlige Saudi-Arabien. Iran ligger nord for Saudi-Arabien på den anden side af Den Persiske Golf.

- Angrebet kom nordfra og var utvivlsomt sponsoreret af Iran. Beviserne har I her foran jer, siger Turki al-Maliki ved pressekonferencen.

Saudiaraberne er stadig ved at undersøge, hvorfra angrebene blev sendt afsted. De kan endnu ikke konkludere, at det var fra Iran. Ifølge Saudi-Arabien er det dog sikkert, at der blev brugt iranske våben.

USA vil svare igen

I aftes mødtes USA's udenrigsminister Mike Pompeo med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, i Jeddah. Pompeo sagde ifølge nyhedsbureauet dpa, at man "har stor tiltro" til flere efterretningsanalyser. De konkluderer, at houthi-oprørerne ikke besidder de våben, der skal til for at gennemføre den type angreb, som ramte olieanlæggene.

Samtidig erklærede Pompeo, at man vil indgå i dialog med Saudi-Arabien. Målet er at samle en koalition af lande, der kan svare igen "på en passende måde".

Udenrigsministeren ville dog ikke uddybe, hvad en international koalition ville præsentere af modsvar - især hvorvidt det kunne indebære et gengældelsesangreb.

Fordømmelsen er den hidtil kraftigste fra den amerikanske regering.

Ved ingenting

Iran har afvist at have noget at gøre med weekendens angreb.En af Irans præsident Hassan Rouhanis rådgivere skriver på Twitter, at pressekonferencen beviser, at Saudi-Arabien "ikke ved noget som helst".

Det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Iran er ærkerivaler. De udkæmper blandt andet en form for stedfortræderkrig i Yemen.

Borgerkrigen i Yemen står mellem Yemens regering og houthi-oprørerne. Den kaldes af FN for "verdens værste humanitære katastrofe".

Krigen anses i høj grad som en kamp om magten på Den Arabiske Halvø mellem fjenderne Saudi-Arabien og Iran. Houthi-oprørerne er støttet af Iran, mens Yemens regering er støttet af en saudiarabisk-ledet koalition, som støttes af USA.

Som Søfart tidligere har skrevet, reducerede lørdagens angreb den saudiarabiske olieproduktion med 5,7 mio. tønder dagligt, svarende til mere end fem pct. af den globale produktion. 

Produktionen på de to anlæg ventes dog at være oppe på fuld kapacitet inden udgangen af september, oplyste Saudi-Arabiens energiminister tirsdag. Indtil da hævder Saudi-Arabien at kunne erstatte den tabte produktion ved at gøre indhug i lagerbeholdningen. 

Læs mere: VLCC-rater brager i vejret efter angreb i Saudi-Arabien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098