23948sdkhjf

USA advarede Danmark om Dan-Bunkering: Men jetbrændstofleverancer fortsatte

| Af Johannes Hartkopf-Mikkelsen | Tip redaktionen om en historie

Både Udenrigsministeriet, bagmandspolitiet, PET, Erhvervsstyrelsen og Fyns Politi blev advaret om Dan-Bunkering, skriver DR

Amerikanske myndigheder advarede mindst to gange det danske udenrigsministerium om, at den fynske virksomhed Dan-Bunkering så ud til i strid med EU’s sanktioner at være involveret i leverancer af jetbrændstof til Syrien.

Fire andre danske myndigheder fik også besked om advarslerne. Alligevel fortsatte Dan-Bunkering med at være involveret i leverancer af jetbrændstof, der blev brugt af russiske kampfly i Syrien.

Det skriver DR på baggrund af centrale kilder og dokumenter, DR har fået aktindsigt i.

Den første advarsel fik den danske ambassade i Washington i oktober 2016. På det tidspunkt var FBI og den amerikanske anklagemyndighed i gang med at optrevle en sag om russiske tankskibe, der i strid med internationale sanktioner sejlede jetbrændstof over Middelhavet til Syrien. Jetbrændstof, som russiske kampfly skulle bruge til bombetogter til støtte for den syriske præsident, Bashar al-Assad.

Fortsatte leverancer

Efter første advarsel overbragte Udenrigsministeriet i november 2016 sagen om Dan-Bunkering til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK) - også kendt som Bagmandspolitiet

Udenrigsministeriet modtog anden advarsel fra USA den 22. december 2016. Samme dag havde amerikanerne hasteindkaldt medarbejdere ved den danske ambassade i Washington til et møde om sagen.

I et dokument hjemsendt fra ambassaden til Udenrigsministeriet i København, som DR har fået aktindsigt i, står der, at Danmark på mødet fik oplysninger, som ”påviser, at det pågældende firma (Dan-Bunkering red.) fortsætter lovovertrædelsen”.

Dagen efter oversendte Udenrigsministeriet sagen til Erhvervsstyrelsen, og også Politiets Efterretningstjeneste (PET) blev orienteret. I februar 2017 blev sagen overdraget til Fyns Politi af Bagmandspolitiet.

Nok til 4.000 togter

Men selvom fem danske myndigheder altså blev advaret, fortsatte Dan-Bunkering ifølge amerikanske retsdokumenter med at være involveret i leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien i mindst syv måneder efter den første advarsel fra USA i oktober 2016.

I løbet af de syv måneder – fra oktober 2016 til maj 2017 - var Dan-Bunkering ifølge sagens oplysninger involveret i mindst fire leverancer med en samlet mængde på omkring 20.000 ton jetbrændstof. En mængde, der ifølge militæranalytikere strækker til omkring 4.000 russiske bombetogter i Syrien.

Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og professor ved Center for War Studies på Syddansk Universitet har set de oplysninger i sagen, DR har fået gennem aktindsigter. Han kritiserer, at leverancerne kunne fortsætte, selvom så mange myndigheder kendte til sagen.

- Det virker som om, der er sket et klassisk abespil, hvor aben bare er blevet skubbet fra myndighed til myndighed, siger Peter Viggo Jakobsen.

Handlet for langsomt

Lektor i strafferet ved Aarhus Universitet, Nicolaj Holst, har også gennemgået dokumenter i sagen for DR. Han vurderer, at de danske myndigheder har handlet for langsomt.

- Det kunne godt ligne, at danske myndigheder ikke nødvendigvis var klædt godt nok på til at samarbejde og reagere hurtigt på sådan en forespørgsel fra de amerikanske myndigheder, siger han.

Begge eksperter vurderer, at forventningen fra de amerikanske myndigheder ved at advare Danmark om Dan-Bunkering var, at Danmark skulle gøre noget for at standse leverancerne af jetbrændstof.

- Det tyder jo på, at de amerikanske myndigheder i deres indledende kontakt ikke blot ønsker, at en dansk virksomhed skal blive retsforfulgt, men at man rent faktisk har tænkt sig at stoppe eventuelle fremtidige leverancer, siger Nicolaj Holst.

Er lidt uhyggeligt

Peter Viggo Jakobsen hæfter sig ved, at amerikanerne hasteindkalder til et møde om sagen, mere end to måneder efter de første gang har givet oplysninger om virksomhedens mulige sanktionsovertrædelse.

- Det er jo et vink med en vognstang om, at de ikke er særlig glade for det, vi har gang i – og de fatter ikke en bjælde af, at vi ikke får det stoppet, når de nu har leveret informationer, som gør, at Danmark burde kunne tage hånd om det her, siger Peter Viggo Jakobsen.

Nicolaj Holst vurderer, at det er alvorligt, hvis der er et problem med myndighedernes samarbejde – særligt i sager, hvor der er menneskeliv på spil, og Danmark bliver spurgt af en allieret om at stoppe bombninger.

- Hvis danske myndigheder ikke er gode nok til at tale sammen og reagere hurtigt, når man får sådan en forespørgsel, er det lidt uhyggeligt, fordi det er ikke helt utænkeligt, at man kan stå i en sådan situation igen, siger Nicolaj Holst.

Afviser kendskab

Siden 2014 har EU-sanktioner gjort det ulovligt for europæiske virksomheder at overføre, sælge, levere og eksportere jetbrændstof til brug i Syrien. Forbuddet blev indført af EU’s udenrigsministre for at forhindre angreb på den syriske civilbefolkning.

Dan-Bunkering afviser at have overtrådt EU’s Syrien-sanktioner og er hverken sigtet eller tiltalt i sagen, der nu efterforskes af Fyns Politi.

Dan-Bunkering har erkendt at have leveret brændstof til russiske tankskibe, men i en mail til DR har virksomhedens advokat skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings leveringsdokumenter havde angivet Syrien som ende-destination.

Virksomheden ønsker ikke at oplyse til DR, hvilke leveringsdokumenter de henviser til, eller hvilke destinationer der stod på dokumenterne.

Læs også: Medie: Dan-Bunkering solgte til russisk stråmandsselskab

Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Fiskeristyrelsen skal have nyt kontrolskib til 160 millioner

Både nye arbejdsopgaver, arbejdsmetoder og miljøet er tænkt ind i udbuddet af det nye skib, der kan blive bygget i Danmark

Plus 5

Norsk havarikommission skyder med skarpt i Helge Ingstad-rapport

Hverken personalet på den lokale MAS, fregatten ‘Helge Ingstad’ eller tankskibet ‘Sola TS’ går fri i redegørelsen for den spektakulære kollission

Kronprinsen forlader Mærsk

Med Søren Toft mister Mærsk den anden vigtige chef siden august

Nils Smedegaard Andersen får toppost i udenlandsk gigant

Tre danske havne med i nordisk erklæring om bæredygtig udvikling

Både havnene i Esbjerg, Aarhus samt CMP forpligter sig nu til at dele erfaringer med syv andre nordiske havne

Nyhedsbrev

8.489 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Plus

Torm skovler penge ind

Hvis tankraterne holder sig på det nuværende niveau, har rederiet udsigt til at tjene over 350 mio. kr. på bundlinjen i år

Online Avis Arkiv

Danske Rederier om klimakrav: Skal selv kunne vælge

Plus

Blue Future
Unge får fingrene i teknikken hos MAN Energy Solutions

En gruppe skoleelever i 9. klasse er kommet på et ganske særligt praktikforløb hos DieselHouse i Københavns Sydhavn

Medie: Mærsk-boss har landet et nyt topjob

Torm mindsker tab i tredje kvartal

Bedre produkttankrater medvirkede til en fordobling af driftsresultatet, mens bundlinjen var rød hos det danske tankrederi i årets tredje kvartal

Plus

Blue Future
Lina gik efter det maritime miljø på DTU

Grøn dagsorden, dataanalyse på kontoret, mange bolde i luften og masser af møder i projektgrupper præger dagligdagen for nyuddannet skibsingeniør hos DFDS

Hoyer udvider massivt i Kina

Transportminister drøfter havnelov med Danske Havne

Det er vigtigt at lytte til alle parter, lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht

Plus

Tyrkisk marked på ret kurs trods geopolitisk uro

DFDS mærker ikke en direkte effekt af, at kernemarkedet i Middelhavet befinder sig i en regional konflikt

Plus

Rømø-rute har i dag genindført to-færge-drift

Syltfähre har nu indsat den LNG-drevne tidligere norske fjordfærge ’Romoexpress’, hvormed Havneby–List efter 14 år atter har to færger i drift

DFDS fik forventningen bekræftet i tredje kvartal

Plus

Bevilling til nyt dansk havforskningsskib bliver skubbet et år

Ingen penge til ny ’Dana’ på næste års finanslov, men der lægges op til, at DTU Aqua kan realisere projektet i 2021

Nye fartøjer får Marinehjemmeværnet hurtigere ud på opgaver

I går søndag 10. november blev Marinehjemmeværnets tre nye fartøjer navngivet og præsenteret for offentligheden i Nyborg. De nye fartøjers højere fart og mindre besætninger gør Marinehjemmeværnet bedre rustet til fremtiden

Spritnye skibsførere fra Simac

Danske Rederier klar til kamp for effekt-grænse i London

Holstebro lokker med heliport til Thorsminde Havn

Trump vil ikke rulle told på Kina-varer tilbage

Monjasa udvider i Angola

Flemming Ipsen og Lotte G. Lundberg ude af Errias bestyrelse

Plus

Blue Star-søfolk venter stadig på penge fra Garantifond

Nye ansigter hos Uni-Tankers

Plus

"Mærsk er opmuntrende grøn"

Danske Havne vælger ny formand

Plus

Hvad er et CO2-neutralt skib egentlig?

Hvide Sande Shipyard tager ny hal i brug

Uddannelseskonsulent til Danske Maritime

Maritim museumsdirektør i spil som årets topchef

Plus

Et klimamatch med det offentlige

Plus

Skab vækst gennem langt klogere udbud

Plus

Ny presse- og kommunikationschef hos Danske Maritime

Se alle Medlemmernes egne nyheder

ODE’s nye højfrekvens magnetventil med lang levetid

Gravlund Industrigummi udvider maskinparken

Butterflyventiler - regulerende og til afspærring - fra ProMetal

Ny kompakt arbejdslampe med unikt SMART GRIP 4-in-1 system

Bureau Veritas Kick Off Seminar 2020

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Mød Bo Rønhard - Ny salgskonsulent i Nordjylland

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Revolutionerende teknologi til AJOUR

Mangler du en destrueringstank til din kones farlige fælder?

Olet Industrigummi A/S leverer emner til fødevareindustrien

Hver en dråbe tæller - Siemens er på Ajour messen

Mød 3 hydraulik firmaer på Ajour!

Fjernundervisning

Sikkerhed i fokus på uddannelsesinstitutioner

Kender i fordelene ved vacuum løftesystemer?

Hvad skal din båd til vinter?

Hans Buch søger en Divisionschef

Ny viden og erfaringsdeling er vigtig

Er du klar til vinteren?

Floatglas – Materialet der anvendes overalt

Den 1. juli trådte den nye DS/HD60364 standard i kraft – er du klar?

Skiven der skærer og affaser plastrør i èt og samme snit.

Hvor gode er klimatilpasningsløsningerne? - temadag

Korrosionsbestandigt sejhærdet kromstål med mange muligheder

Send til en kollega

0.207