23948sdkhjf

Oliedirektør skal fem år i fængsel for at ruinere OW Bunker

Til forsvarsadvokats store overraskelse valgte Vestre Landsret at skærpe Lars Møllers straf

Vestre Landsret har fredag idømt den tidligere OW Bunker-direktør Lars Møller fem års ubetinget fængsel for sin rolle i koncernens kollaps.

Lars Møller blev sidste år idømt halvandet års fængsel ved Retten i Aalborg for at have forvoldt OW Bunker et tab på 645 mio. kroner, og landsrettens skærpelse af dommen kommer til stor forbløffelse for Lars Møllers forsvarsadvokater. 

- Det eneste, jeg kan sige, er: Total overraskelse. Det havde vi ikke set komme, sagde forsvarsadvokat Arvid Andersen efter dommen. 

Anklagemyndigheden er derimod tilfreds.

- Det er en vigtig sag, fordi den blandt andet handler om tilliden til de finansielle markeder. Når man har et selskab på børsen, er det vigtigt, at private og institutioner kan have tillid til, at de rigtige oplysninger bliver lagt frem, siger specialanklager Marie Tullin.

Førte ledelse bag lyset

Tabet var medvirkende til, at den nordjyske koncern, der handlede med skibsbrændstof verden over, gik konkurs 7. november 2014. Det skete bare otte måneder efter, at selskabet var gået på børsen.

Lars Møller stod i spidsen for OW Bunker-datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore. Selskabet havde en livlig samhandel med kunden Tankoil. Problemet var bare, at Tankoil ikke kunne betale.

Kort før OW Bunker kollapsede, skyldte Tankoil 156 mio. dollar til OW Bunker.

Bagmandspolitiet mener, at Lars Møller førte ledelsen bag lyset og ikke fortalte, hvor store kreditter han reelt havde bevilget Tankoil. Selv nægtede direktøren sig skyldig.

Strengere paragraf

Landsretten finder nu, at Lars Møller er skyldig i den rejste tiltale om mandatsvig. I byretten blev han dømt efter en mildere paragraf om tilsidesættelse af pligter med et formuetab til følge.

- Tiltalte blev undervejs løbende gjort opmærksom på problemerne med Tankoil, uden at han reagerede, ligesom der i hele perioden med tiltaltes viden blev givet urigtige og vildledende oplysninger til ledelsen i OW Bunker, hedder det i dommen fra landsretten.

Det konkluderes samtidig, at Lars Møller ikke selv opnåede økonomisk vinding ved sine dispositioner. Det var Tankoil, der opnåede en uberettiget vinding, fordi man modtog olie uden at betale for den, hedder det.

Lars Møller er den eneste fra den tidligere ledelse i OW Bunker, der har fået en straffesag på nakken i det retlige efterspil efter konkursen.

Topchefen, Jim Pedersen, var oprindeligt sigtet, men han afgik ved døden, da politiet var i gang med efterforskningen.

Desuden var økonomichefen i OW Bunker en overgang sigtet, men sigtelsen blev frafaldet.

OW Bunkers storhed og fald

  • Selskabet blev grundlagt i 1980 i Aalborg som en del af skibshandler Ove Wrists konsortium Wrist Group.
  • I 2007 blev kapitalfonden Altor hovedaktionær i OW Bunker. Selskabet var blevet en af de store spillere på verdensmarkedet inden for handel med skibsbrændstof, såkaldte bunkers.
  • I 2013 havde OW Bunker en omsætning på mere end 92 mia. kroner og over 600 ansatte verden over.
  • 28. marts 2014 blev OW Bunker børsnoteret. Aktien steg fra 145 til 175 kroner på første handelsdag. 20.000 privatpersoner besluttede at købe aktier.
  • 7. november 2014 begærede OW Bunker sig konkurs. Virksomheden oplyste, at den havde lidt et stort tab i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore.
  • Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet – i daglig tale Bagmandspolitiet – efterforskede sagen og rejste sigtelse mod flere personer, blandt andre topchef Jim Pedersen, som imidlertid døde i marts 2017 efter længere tids sygdom. Han blev 57 år.
  • I juli 2017 blev der rejst tiltalte mod direktøren i Dynamic Oil Trading, Lars Møller, for mandatsvig af særlig grov karakter.
  • 30. maj 2018 blev Lars Møller idømt halvandet års fængsel ved Retten i Aalborg. Han blev frifundet for mandatsvig, men dømt for at have tilsidesat sine pligter og påført selskabet et tab på op mod 645 mio. kroner.
  • Lars Møller ankede dommen til frifindelse, mens Bagmandspolitiet kontraankede til stadfæstelse eller skærpelse.
  • 14. juni 2019 idømmes Lars Møller fem års fængsel ved Vestre Landsret for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed.
  • Udfaldet kan få betydning for en række erstatningssager, som private og professionelle investorer har bebudet mod den tidligere ledelse, kapitalfonden Altor og revisionsselskabet Deloitte.
  • Eksempelvis har 2400 private aktionærer i Foreningen OW Bunker-Investor fået fri proces til et gruppesøgsmål mod Altor.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094