23948sdkhjf

Havari-rapport: Revner i skrog betød 'Stellar Daisy's undergang

Lidt mere end to år efter, at den ombyggede VLOC 'Stellar Daisy' forsvandt fra havets overflade, ligger havarirapporten fra skibets flagstat, Marshall-øerne, nu klar. 

Rapporten har været ventet med spænding. Ikke mindst fordi mere end 50 skibe, der ligesom 'Stellar Daisy' startede tilværelsen som enkeltskrogede tankskibe i 1990'erne, og siden blev ombygget til bulk, stadig sejler på havene. 

Det skriver Tradewinds

Noget tyder på, at rederne grundigt bør overveje de ombyggede skibes videre drift. Af havarirapporten fremgår det, at 'Stellar Daisy' sandsynligvis sank som følge af en "katastrofal strukturel fejl i skibets skrog".

Det strukturelle kollaps var højst sandsynlig et resultat af flere faktorer; heriblandt kompromittering over tid af skrogets strukturelle styrke som følge af metaltræthed, rust og uidentificerede strukturelle defekter samt det løbende strukturelle stress, skroget har været udsat for under særligt lastning i kombination med de påvirkninger, ’Stella Daisy’ var udsat for mellem den 29. marts og den 31. marts 2017, fremgår det af rapporten. 

Læs også: Politi går efter shipping-CEO i 'Stellar Daisy'-efterspil

Rapporten pegede desuden på, at Korean Register (KR), der som klasseselskab sagde god for konverteringen af 'Stellar Daisy' i 2008, dengang antog, at hele skibets struktur var i original tilstand og ikke led af metaltræthed. Det fremgår også, at et stort antal revner blev fundet og udbedret, da skibet var i tørdok i 2011, men at defekterne ikke blev analyseret af KR.

KR har efter havarirapportens offentliggørelse meldt ud, at dele af rapportens konklusioner kræver en nærmere forklaring.

'Stellar Daisy' var på vej fra Brasilien til Kina med 260.000 ton malm i lasten, da den sank halvvejs imellem Uruguay og Sydafrika. Kritikere peger på, at skibet – i lighed med andre konverterede skibe fra samme periode – er udsat for meget større belastninger, end hvad der kan retfærdiggøres i forhold til skibets alder og tilstand. Det gælder de lange sejladser over den hårde, sydatlantiske sø samt den hurtige lastning med malm ved Brasilien. 

22 søfolk omkom ved 'Stellar Daisy's forlis, imens to overlevede. 

Læs mere: 'Stellar Daisy's voyage data recorder er fundet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094