23948sdkhjf

Marinemaleren Benjamin Olsen på Marstal Søfartsmuseum

Dampskibsselskabet Vendila knyttede Benjamin Olsen til den danske søfartsmetropol Marstal. Nu kan en række af malerens værker ses i byens søfartsmuseum

Lige nu viser Marstal Søfartsmuseum en særudstilling med værker af marinemaleren Christian Benjamin Olsen (1873-1935). Benjamin Olsen var ud af søfartsfamilie og har i den forbindelse haft en del oplevelser, inspiration og indtryk bl.a. via farfarens virke som lods i Helsingør.

Benjamin Olsen begyndte også selv tilværelsen som sømand, men måtte opgive søvejen grundet nærsynethed. Han blev herefter udlært dekorationsmaler, men snart var det marinemaleriet, der tog hans tid og skulle blive hans levebrød. Han malede en del af marinens skibe, men fik også godt og indgående kendskab til fragtskibe.

Ikke mindst takket være venskab med en af dampskibsselskabet Vendilas grundlæggere, skibsreder Hans Christensen. Hans Christensen var indbegrebet af Marstal, og mange af rederiets dampere var bemandet med skibsførere og styrmænd fra fødebyen.

Et par af Christensens brødre var flyttet med til København, hvor én var på rederikontoret og en anden slog sig ned som kunsthandler og forhandlede Benjamin Olsen-malerier.

Venskabet med familien Christensen gjorde, at Benjamin Olsen kom med på rederiets dampere på sejladser bl.a. på Middelhavet og Vestafrika, første gang 1904-05. Efter hjemkomsten blev han ansat ved porcelænsfabrikken Bing & Grøndal, København, hvor han har udført adskillige fornemme produktioner.

På kongeligt togt

I Marstal er han kendt for at have udført motivet på Marstal Havn-jubilæumsplatten 1925 med en tremastet bramsejlsskonnert ud for Marstal. En meget fornem vase i privateje med bl.a. Marstalsejlskibe kan ligeledes ses i udstillingen. Den har tilhørt skibsreder Erik B. Kromann, der var fætter til Christensenbrødrene.

1921 deltog Benjamin Olsen i det danske regentpar Kong Christian X og dronning Alexandrines sommertogt til Færøerne, Island og Grønland om bord på panserskibet ’Valkyrien’. Herfra har han malet en del motiver, der ligeledes er repræsenteret på udstillingen.

Christian Benjamin Olsen var en anerkendt marinemaler, der kunne håndtere marinemaleriets forskellige vinkler med skibe, sø og vind. På udstillingen vises et halvt hundrede af hans malerier, udlånt af Benjamin-Olsen Fonden i Middelfart. Marstal Søfartsmuseum har også gode værker af marinemaleren i samlingerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085