23948sdkhjf

Mærsk advarer om statsstøtte til nybygninger

Regeringer bør afholde sig fra at støtte konstruktionen af nye containerskibe, siger Asien-direktør til Tradewinds

Samtlige af de 34 containernybygninger over 10.000 TEU, der blev kontraheret i andet halvår 2018, trækker tråde til statsstøttede asiatiske selskaber, viser data fra Clarksons. 

Det får nu Mærsk regionale direktør for Asien og Stillehavet, Robbert van Trooijen, op af stolen. 

- Hvis stater støtter operatører på måder, der fører til introduktionen af ny tonnage, som ellers ikke ville være blevet introduceret, ødelægger det markedets mulighed for at regulere sig selv og opnå en sund balance mellem udbud og efterspørgsel, siger han til Tradewinds

Han forventer ikke, at al tonnage vil blive afskåret fra statsstøtte i nær fremtid, men opfordrer til, at stater afholder sig fra at ødelægge den frie konkurrence. 

Tradewinds skriver med henvisning til en opgørelse fra Bimco, at den globale containerflåde er vokset til 22 mio. TEU fra blot 12 mio. TEU for ti år siden. I år forventes containerflåden at vokse med 3,4 pct., hvilket sandsynligvis kommer til at overstige væksten i efterspørgslen. 

Læs også: Medie: Mærsk har de mest pessimistiske forventninger

Meldingen fra Mærsk kommer efter, at spotraterne for containerfragt har haft svært ved at komme op i gear efter det sæsonmæssige lavpunkt omkring det kinesiske nytår i april. Endda til trods for, at flere containerrederier har aflyst sejladser for at skabe balance mellem udbud og efterspørgsel. 

I sidste uge faldt Shanghai-indekset, der er sammensat af spotrater fra Shanghai til 15 destinationer verden over, med 9,79 point til 782,46 point. 

Det er særligt raterne til Europa, der hænger i dyndet. Til Nordeuropa faldt spotraterne i sidste uge med 18 dollar til 640 dollar for en TEU, imens raterne til Middelhavet steg med fire dollar til 715 dollar pr. TEU.

Læs også: Aflyste sejladser skal presse containerrater op

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125