23948sdkhjf

Esbjerg Havn gik tilbage i jubilæumsår

Trods stigende godsmængder i ro/ro, flere skibsanløb og et fortsat højt aktivitetsniveau inden for offshore vind gik Esbjerg Havn en smule tilbage i 2018, hvor havnen også fejrede 150 års jubilæum.

Omsætningen faldt med små seks mio. kroner til 229,7 mio. kroner, imens overskuddet faldt til 71,2 mio. kroner fra 80,7 mio. kroner i 2017.

Ifølge Esbjerg Havn hænger tilbagegangen især sammen med afskrivninger på de investeringer, havnen har foretaget i forbindelse med anlægningen af Østhavnen og de nye multiterminaler. Refusion af leje samt jubilæumsaktiviteter har også spillet ind. Trods tilbagegangen er bestyrelsesformand Flemming N. Enevoldsen godt tilfreds. 

Resultatet bekræfter, at Esbjerg Havn er en kernesund forretning. Det er et godt udgangspunkt for at sikre fortsat udvikling og fremgang på havnen, siger han i en pressemeddelelse.

Forventer vækst

Ro/ro-godsmængderne var i 2018 de højeste i fem år, og der blev udskibet 1.210 MW havvind, hvilket er det næsthøjeste niveau de seneste fem år. På begge områder forventer Esbjerg Havn vækst de kommende år.

- Opførelsen af Danmarkshistoriens største havvindpark ud for den jyske vestkyst og den store pipeline i resten af Europa og verden betyder, at udsigterne ser rigtigt fornuftige ud for vores vindforretning, siger Flemming N. Enevoldsen og fortsætter:

- Kigger vi på ro/ro og skibstrafik, er tendensen, at mere og mere gods flyttes fra vejnettet til søvejen. Det er en naturlig konsekvens af trængselskrisen på de europæiske veje. Og i kraft af vores størrelse, placering og den direkte forbindelse til jernbane og motorvej er Esbjerg Havn en oplagt del af løsningen. Også som alternativ til de hårdt belastede havne ved den Engelske Kanal.

Læs også: Semco Maritime vinder Tyra-ordre

Oliemarkedet er stadigvæk ustabilt og vanskeligt, men genopbygningen af Tyra-feltet er et lyspunkt for olie-og gasindustrien i Esbjerg, mener bestyrelsesformanden.

Siden år 2000 har Esbjerg Havn investeret godt 1,7 mia. kroner i udvidelser og modernisering af havnen. I 2018 beløb investeringer sig til 66,9 mio. kroner.

Bestyrelsesformanden forventer i øvrigt, at den igangværende VVM-undersøgelse af en mulig havneudvidelse på op til 1 mio. kvm forventes at være afsluttet i slutningen af 2019. Han betegner timingen som perfekt.

- Udviklingen inden for vind og ro/ro vil andet lige øge efterspørgslen på arealer. Og vi skal være klar til at rykke hurtigt, så vi også i fremtiden har plads nok til at imødekomme vores kunders behov, siger han. 

Læs også: Unesco forsinker havneudvidelse i Esbjerg

Esbjerg Havn
mio. kr. 2018 2017
Nettoomsætning 229,7 235,5
Resultat af primær drift 92,9 98,0
Årets resultat 71,2 80,7
Godsomsætning (mio. ton) 4,4  4,5
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2018.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093