23948sdkhjf

Søfolk modtager hæder for unikt samarbejde i "Ubådssagen"

Orlogskaptajn Lars Møller Pedersen, Søværnets Dykkertjeneste, og kaptajn på havforskningsskibet ’Auroa’, Torben Vang, er blandt dem, der nyligt er blevet hædret af Anders Lassen Fonden.

Lars Møller Pedersen spillede ifølge fonden en central rolle i den indsats, der via nye metoder til eftersøgning mundede ud i, at det i sidste ende lykkedes at fælde en dom over Kim Walls morder, ubådskaptajn Peter Madsen.

De øvrige, der blev hædret, var vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen, Købehavns Politi, samt en anonymiseret operativ medarbejder i Forsvaret.

Den opgave, som de fire prismodtagere løste forbilledligt handlede om at finde ud af, hvordan man kan finde ligdele under havets overflade og fordelt over et kæmpe areal? Hvordan håndterer man, at delene er drevet med strømmen? Hvor langt kan de drive? Og hvor hurtigt bliver de tilintetgjort af krabber og ål? Spørgsmålene og udfordringerne var ifølge fonden mange. Men et unikt samarbejde mellem Søværnets Dykkertjeneste, Frømandskorpset, politiet og Århus Universitet gav pote og udløser nu den store hæder.

"Evnen til at tænke nye tanker og sætte dem sammen med input fra andre fageksperter var af afgørende betydning for, at eftersøgningen blev en succes, og at der efterfølgende kunne fældes dom over Kim Walls morder", lyder det fra Fonden.

Aarhus Universitets forskningsskib, ’Aurora’, kom til at spille en vital rolle i efterforskningen i 2017.

Skibet fungerede som base for politi og dykkere, mens ’Aurora’ og dets besætning bidrog til efterforskningen i Køge Bugt. Torben Vang bidrog med en afgørende brik på basis af sit mangeårige arbejde inden for havstrømning og havbundsmorfologi.

Sammen med oceanografen Morten Holtegaard Nielsen udførte Torben Vang de beregninger, der skulle vise sig at blive centrale for efterforskningen, på baggrund af data fra de øvrige efterforskere og fra et omfattende netværk inden for fagområdet, der tilsammen viste vej til vigtige fund for politiet.

Auroras instrumenter blev desuden brugt til at verificere oceanografernes beregninger af havstrømsforholdene.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14