23948sdkhjf

MAN når milepæl for brint som drivmiddel

I samarbejde med norske aktører har MAN udviklet et system, der kan gøre flydende brint anvendeligt for shipping

Jagten på alternative brændstoffer er gået ind, og fra flere fronter bliver der kæmpet for at sænke shippings bidrag til den globale udledning af drivhusgasser. 

I MAN Energy Solutions har man netop nået et stort skridt nærmere et bud på netop sådan en alternativ kilde til fremdrift. I samarbejde med det norske rederi Fjord 1 og skibsdesigneren Multi Maritime har MAN udviklet et system, der kan bruge flydende brint som brændstof. 

Systemet går under betegnelsen MAN Cryo – Hydrogen Fuel Gas System, og DNV GL har netop givet systemet sin foreløbige godkendelse.

Ifølge Uwe Lauber, der er CEO for MAN Energy Solutions, er det værd at bide mærke i godkendelsen af flere grunde. Han ser brint som en oplagt løsning til mange fartøjer på kortere ruter, og understreger, at der er tale om det første system af sin art i verden.

- Og så er brint et rent brændstof med en profil, der passer perfekt på branchens overordnede ønske om at flytte sig mod renere teknologi. Mulighederne for den her teknologi er varierede og spændende, siger han i en pressemeddelelse.

Udviklingen af systemet er sket i Gøteborg hos MAN Cryo, der er et datterselskab til MAN Energy Solutions. Designet er skalerbart, så det kan tilpasses forskellige forhold og behov, og det kan både implementeret over og under dæk. 

Brint bliver flydende ved en temperatur på -253 grader celsius, og flydende brint er dermed en af de koldeste former for kryonisk gas. Det sætter materialer og komponeneter under ekstremt pres, og dertil kommer, at brint har en eksplosiv natur. Derfor har sikkerhed været højeste prioritet under udviklingen, understreger MAN. 

Når brint bliver flydende, bliver gassen volumen reduceret til 1/800. Som brændstof har det ingen CO2-udledning, og ved hjælp af brændselscelleteknologi kan brint bruges til at oplade batterier til eldrift.

Ifølge MAN er der i øjeblikket flere lovende eksempler på brug af brint under udvikling i Norge.

Læs også: ABB i nyt samarbejde om meget store brændselsceller

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109