23948sdkhjf

Finanslov: Flere togter med Georg Stage og 75 mio kroner til Ærø

'Georg Stage' får midler til flere togter, Ærø får 75 mio. kroner til Søby Havn, færgedriften får et løft, og svovlovervågningen fortsætter. Her er det maritime overblik over den nye finanslov

Der faldt dråber af gode nyheder over flere maritime områder, da regeringen sammen med støttepartiet Dansk Folkeparti lod finansloven for 2019 regne ned over Danmark sidst på eftermiddagen fredag den 30. november.

Et af de steder, det regnede mest, var på Søby Havn på Ærø. Havnen har fået en bevilling på 75 mio. kroner til en forestående udvidelse, som ifølge øens borgmester Ole Wej Petersen (S) vil ende med at redde arbejdspladser på øen.

- Det er stort for øen, og det er af stor betydning for øen. Hvis vi ikke havde fået den her håndsrækning, så er det ikke sikkert, at vi havde kunnet bevare alle de gode arbejdspladser, som er her i Søby, siger han til TV2 Fyn.

Søby Havn havde egentlig bedt om 100 mio. kroner. De 75 mio. kroner var dog nok til at sende begge arme op over hovederne, da nyheden blev bekræftet fredag eftermiddag. 

- Det glæder vi os helt vildt over, og nu kan vi komme i gang. Man får sjældent det fulde beløb, man beder om, så nu skal vi have projektet tilpasset, så det kan holdes inden for de rammer, siger Rico Boye Jensen, projektleder på Søby Havn, til TV2 Fyn.

Læs også: Ærø holder vejret: 100 mio. kr. på spil til stor havneudvidelse

To togter med 'Georg Stage'

Også Stiftelsen Georg Stages Minde er blevet tilgodeset. Med en bevilling på otte mio. kroner i 2019 kan skoleskibet se frem til et togt mere i løbet af året foruden det allerede planlagte. Det betyder, at 126 unge mennesker får muligheden for at lade sig uddanne til ubefarne skibsassistenter.

Læs også: Ta' med kaptajnen rundt på det nye 'Georg Stage'

Foreløbig er der afsat midler til to togter i 2019, hvorefter der skal evalueres på, om der også fremover skal være to togter om året. 

- Hvis politikere og ministerium finder en måde at vurdere dobbelttogtet ud fra, hvor dygtige vores elever er, hvor meget der er brug for dem og hvor meget gavn det danske samfund har af vores aktivitet, så er vi fuldstændigt sikre på, at man vil opretholde de to togter også langt ud over 2019, skriver stiftelsens direktør Asser Amdisen i en pressemeddelelse.

Færgeprojekt får 15 mio

I Finansloven 2019 hæfter regeringen og Dansk Folkeparti sig ved, at man tidligere har arbejdet for at styrke færgebetjeningen af de danske øer igennem flere initiativer.

Uden for Finansloven blev samtlige partier i folketinget tidligere i november enige om at justere den tilskudsordning, der giver lavere taktser på ikke-statlige færgeruter, så kommuner med små øer får større fleksibilitet til, hvornår tilskuddet på passagerområdet anvendes, og både tilskudsordningen på passager- og godsområdet forenkles.

Derudover indebærer aftalen, at tilskudsordningen på passagerområdet bliver tilført 5,3 mio. kr. årligt fra 2019 og frem. Det skal kompensere de kommuner, som ellers ville få mindre tilskud, fordi aftalen laver om på fordelingsnøglen på passagerområdet.

Endelig er der med aftalen blevet afsat en reserve på 15 mio. kr. i perioden 2019-2022, som er møntet på projektet med en standardfærge, der skal kunne lejes af kommuner i kortere eller længere perioder. De 15 mio. kroner skal dække et eventuelt driftsunderskud i forbindelse med en standardfærge, som er under udvikling i regi af Færgesekretariatet.

Svovlovervågning kan fortsætte

De næste fire år kommer overvågningen af skibes udledning af svovl over de danske farvande også til at fortsætte. 

Der er afsat tre mio. kroner årligt i årene 2019-2022, "således at der sikres en øget overholdelse af kravene," fremgår det af Finansloven.

Læs også: Helikopter-patrulje flyver helt tæt på skibstrafikken

Der er dog ingen afklaring om en maritim montørordning. Det fremgår, at "der arbejdes videre" med muligheden for en DIS-montørordning, men at sådan en ordning vil skulle godkendes i EU. 

- Såfremt en sådan montørordning kan etableres, er Regeringen og Dansk Folkeparti enige om at drøfte finansieringen, står der i Finansloven 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.156