23948sdkhjf

75 mio kroner skal fremtidssikre Thyborøn Havn

Thyborøn Havn og Triple Nine A/S er gået sammen om et nyt lossekajanlæg ved havnen i Thyborøn, der skal fremtidssikre faciliteterne

Thyborøn Havn gennemgår i øjeblikket en større ombygning som resultat af en samlet investering på 75 mio. kroner fra Thyborøn Havn og fiskemelsfabrikken Triple Nine A/S.

Det oplyser Triple Nine i en pressemeddelelse.

De nye faciliteter inkluderer et nyt kajanlæg og nye lossefaciliteter ved Triple Nine, som efter eget udsagn er blandt verdens største fiskemelsfabrikker. 

Thyborøn Havn står bag de 40 mio. kroner til det nye kajanlæg, mens Triple Nine investerer 35 mio. kroner i de nye lossefaciliteter. Triple Nine har gennem de seneste fire år investeret omkring 125 mio. kroner i en gennemgribende modernisering af fabrikken, og nu er turen kommet til en fremtidssikring af fiskemelsfabrikkens modtagefaciliteter.

Målet er, at fabrikken skal følge med udviklingen i fiskefartøjernes størrelse og sikre konkurrencekraften. 

- Vi ligger strategisk godt placeret tæt på fiskepladserne i Nordsøen, hvor en stærk base af lokale fartøjer i tæt samarbejde med os løbende sikrer en fortsat udvikling af det lokale leverandørkorps i form af tilkøb af kvoter og udskiftninger af ældre fartøjer med nye, større og mere tidssvarende fartøjer, siger Peter Jensen, adm. direktør i Triple Nine, i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at fabrikken årligt tager imod mellem 350.000 og 450.000 ton fisk. 

Nyt anlæg til tankskibe

Det nye lossekajanlæg ved Triple Nine er en stor investering for havnen, og derfor har det været vigtigt, at det nye anlæg er tænkt som en helhedsløsning. Således tilgodeser byggeprojektet også bunkering og indsejling af olieleverancer, da Thyborøn Havn desuden etablerer en ny kaj på 130 meter til tankskibe, så de ikke kan komme til at ligge i vejen for industrifiskerne ved lossekajanlægget.

Nordic Marine Oil investerer i den nye infrastruktur med nyt tankanlæg og en ny olierørføring med større rør. Også forsyningsselskabet Lemvig Vand og Spildevand investerer i projektet og bidrager med helt nye vandforsyningsrørledninger.

Industrifiskeriet er et af de forretningsområder, som vi strategisk prioriterer højt på havnen i Thyborøn. Det har været afgørende at finde den absolut bedste løsning til modernisering og fremtidssikring af lossekajanlægget. Derfor har det været vigtigt at køre dette som et fælles anlægsprojekt i et helt særligt samarbejde med TripleNine, industrifiskere og andre interessenter som fx Nordic Marine Oil, siger Jesper Holt Jensen, direktør for Thyborøn Havn, i pressemeddelelsen. 

Giver hurtigere losning

Investeringen inkluderer etableringen af et nyt losseanlæg med to parallelle afdræningsanlæg, som tilsammen vil kunne tage hele 400 tons fisk i timen – til sammenligning har fabrikken i dag en lossekapacitet på 150 tons i timen. Desuden indrettes det nye anlæg til at kunne håndtere, at de nye fiskefartøjer selv pumper fisken i land gennem et lukket rørsystem, hvilket sikrer en høj kvalitet af råvaren lige fra fangst til produktion. 

Samtidig bliver de gamle lossepierer på Thyborøn Havn fjernet. De erstattes af et nyt kajanlæg på 290 meter, hvor de nye lossefaciliteter etableres. Det giver forbedrede besejlingsforhold, da der ikke længere skal manøvreres ind og ud mellem lossepierer. Vanddybden ved de nye kajer bliver ni meter, men af hensyn til fremtidssikring forberedes de til ti meter.

De nye faciliteter på Thyborøn Havn skal også gøre det så let og hurtigt som muligt for fiskeren at få forbrugsstoffer påfyldt, mens fartøjet er i havn. Derudover betyder de nye kajer, at det vil være muligt at få foretaget vedligeholdelse eller reparation af fartøjet fra de lokale maritime servicevirksomheder, mens fartøjet er i havn.

De nye lossekajfaciliteter forventes at stå helt færdige til efteråret 2020. Triple Nine regner dog med at starte losning på det nye anlæg allerede i slutningen af 2019.

Industrifiskeriet er et stort forretningsområd på Thyborøn Havn, som med en årlig omsætning på cirka 350 mio. kroner udgør omkring 25 pct. af havnens omsætning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094