23948sdkhjf

Vard skal bygge autonomt skib for Yara

Det norske Vard-værft skal bygge autonomt skib til 250 mio. norske kroner med levering i 2020.

Verdens første autonome og eldrevne containerskib er kommet et skridt nærmere virkelighed med udpegningen af norske Vard som det værft, der skal bygge skibet. 

Det skriver Yara i en pressemeddelelse.

Aftalen har en værdi af 250 mio. norske kroner, svarende til 194 mio. danske kroner. Heraf kommer lige over halvdelen som tilskud fra den norske stat.

Skroget til skibet vil blive bygget på Vards værft i Rumænien, og resten af arbejdet kommer til at foregå hos Vard i Brevik, Norge.

Leveringen forventes i løbet af første kvartal 2020, hvor det vil komme i operation med bemanding. Planen er derefter at gå gradvist over til autonom drift, som forventes fuldt implementeret i 2022.

- Vi er beærede over at være udvalgt som Yara's partner i dette innovative og spændende projekt, siger Roy Reite, CEO i Vard, i pressemeddelelsen.

'Yara Birkeland', som skibet bliver kaldt, skal sejle gødning fra Yara's fabrik i det sydlige Norge til havnene i Brevik og Larvik. Når det bliver indsat, vil det kunne gøre det ud for 40.000 transporter med lastbil årligt. 

Som Søfart tidligere har skrevet, er 'Yara Birkeland' et resultat af samarbejdet mellem Yara og Kongsberg Maritime, der er gået sammen om driften af autonome skibe i et joint venture med Wilhelmsen Group.

Læs mere: Kongsberg bag første autonome shippingselskab

Artiklen er en del af temaet SØFART TEMA 'Førerløse skibe'.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125