23948sdkhjf

Kommuner raser over Canal Tours

De kommende år vil tre kommuner bruge 20 mio. kroner på Canal Tours, som nægter at tegne overenskomst med de ansatte. Flere kommunalpolitikere truer med at opsige samarbejdet.

Frem til 2023 har tre sjællandske kommuner sagt ja til at betale firmaet Canal Tours i omegnen af 20 mio. kroner for at sejle turistbåde på Furesøen, Lyngby Sø og Bagsværd sø. Det viser en kontrakt, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

Trods en klokkeklar tekst i kontrakten med kommunerne om, at de ansattes løn- og arbejdsforhold ikke må være "mindre gunstige" end dem, der er gældende for branchen, får de ansatte hos Canal Tours hverken pension, tillæg eller en løn, der lever op til overenskomsten.

Et regnestykke fra HK viser, at de ansatte på turistbådene, som kaldes Baadfarten, får mellem 11 og 23 pct. under gældende overenskomst. Og det får flere lokale politikere til at true firmaet med opsigelse:

- Der er tale om et klokkeklart kontraktbrud fra Canal Tours. Vi er ikke engang i nærheden af noget, man kan kalde en gråzone, siger Lyngby-Taarbæks viceborgmester Simon Pihl Sørensen (S) til Avisen.dk.

Han vil rejse sagen på torsdag i kommunens økonomiudvalg.

Han bakkes op af formanden for trafik- og teknikudvalget i Gladsaxe Kommune, Ole Skrald Rasmussen (S):

- Vi laver jo ikke de her klausuler for sjov, men for at undgå underbetaling. Jeg vil fluks tage det op med forvaltningen, og hvis firmaet ikke kan få orden på sagerne med det samme, må vi finde nogle andre til at løse opgaven med Baadfarten.

Mener niveau er rimeligt

Den tredje kommune, som er med i den fælles kontrakt med Canal Tours, er Furesø Kommune. Her er det ikke lykkedes at få en kommentar fra borgmester Ole Bondo Christensen (S).

Samarbejdet mellem kommunerne og Canal Tours foregår gennem et bådfartsudvalg, hvor både firmaet og de tre kommuner er repræsenteret. Det har ikke været muligt at få et interview med direktøren for Canal Tours, Mads Vestergaard Olesen, men han skriver i en kort besked:

- Jeg forholder mig til Baadfartsudvalget, hvortil jeg refererer i forbindelse med Baadfarten, og jeg har ikke en holdning til det interne politiske niveau.

- For de medarbejdere, der er overenskomstdækket, mener vi, at lønniveauet er rimeligt. Det er også vores opfattelse, at de medarbejdere, der ikke er overenskomstdækket, aflønnes på et rimeligt niveau.

Hos HK Service er formanden René Knudsen glad for, at politikerne går ind i sagen:

- Kommunerne har handlet i god tro. De har lavet en arbejdsklausul, men firmaet har snydt dem. Og det er desværre ikke blevet kontrolleret, siger René Knudsen, der opfordrer kommunerne til at skærpe kontrollen med social dumping og underbetaling.

- Det er kommunernes opgave at tage fat i firmaet for at sørge for, at der tegnes overenskomst og sikres ordnede arbejdsforhold. Det sker forhåbentlig nu.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11