23948sdkhjf

Grundstødt bilskib lækker olie i svensk skærgård

Det japanske bilskib 'Makassar Highway' lækker olie, efter at det ramte klipper ved Västervik med 14 knob. Overstyrmand tilstår spritsejlads.

Olie har nu ramt land, efter at det japanske bilskip 'Makassar Highway' for en uge siden gik på grund nord for Västervik øst for Sverige.

Det 2001-byggede 'Makassar Highway' var på vej fra Cuxhaven til Stockholm-forstaden Södertälje, da det gik på grund med en hastighed på 14 knob.

Ifølge SVT gav kaptajnen overstyrmanden ordre til at følge en rute nærmere land. Overstyrmanden var alene på broen, da grundstødningen skete, og han har accepteret en foreløbig straf på 60 dagsbøder for spiritussejlads. Der er ikke nærmere oplysninger om promillen, end at der var tale om en "lav" alkoholprocent.

Anklager Thomas Hagman udtaler til SVT, at kaptajnen på 'Makassar Highway' efter hans opfattelse ikke har gjort, hvad en øverstbefalende på et fartøj efter hans mening bør gøre.

- Kaptajnen satte overstyrmanden i en position, hvor der var risiko for, at noget sådant skulle ske, siger han.

Omfattende vandindtrængning

Skibet gik på grund et sted, hvor havdybden var tre-fire meter. Der trængte vand ind i ballasttankene, to brændstoftanke og en tank med spildolie. I starten var der blot læk af hydraulikolie, og vurderingen var, at skibet havde sat sig så hårdt, at det ikke ville drive videre.

Alligevel rev det sig løs i en hårde blæst i går morges, hvorefter olie begyndte at slippe ud. 

Besætningen oplyser, at der var 405.000 liter olie og diesel om bord. Indtil videre har Kustbevakningen opsamlet 7000 liter. 

- Vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre, at yderligere olie når i land. Mængden af olie, som er sluppet ud, er endnu ikke fastslået. I forhold til den totale mængde olie, som findes om bord på havaristen, drejer det sig dog om en mindre mængde, siger Roger Gebauer fra Kustbevakningen

Der er 1325 biler om bord på 'Makassar Highway', der er ejet af et datterselskab til K-line og i management hos Stargate Shipmanagement Gmbh. Besætningen består af 20 polske søfolk. 

Skibet sejler under Panama-flag og er 139 meter langt med en kapacitet på 1800 biler. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094