23948sdkhjf

Rederier skeler mod eskalerende toldkrig

Ny optrapning af handelskonflikt mellem USA og Kina er skidt nyt for Maersk Line.

Handelskonflikten mellem USA og Kina, som kan få konsekvenser for blandt andre Maersk Line, er eskaleret voldsomt de seneste døgn.

Tirsdag aften varslede USA straftold på over 1300 kinesiske varegrupper, og onsdag formiddag svarede Kina igen med at varsle straftold på 106 varegrupper.

Ifølge Danske Rederier har Kina og USA samlet en eksportværdi på 38,5 mia. kroner eller næsten en fjerdedel af rederiernes samlede marked.

- Det her kan hurtigt eskalere, så stadig flere typer af varer bliver ramt. Det risikerer at sætte sig negative spor i verdenshandlen og dermed ramme de danske rederier og virksomheder, skriver Jacob K. Clasen i en kommentar.

Hos Maersk Line, der har over 600 containerskibe i flåden, holder man da også skarpt øje med situationen. 

- At flytte sig væk fra et åbent, regelbaseret system for verdenshandlen vil have negative effekter for den økonomiske aktivitet i industrier og lande, der er afhængige af verdenshandel, skriver Maersk Line i en kommentar til udviklingen og fortsætter:

- Vi advarer imod alle udviklinger i den retning og opfordrer politiske beslutningstagere til at træffe fornuftige beslutninger.

Rederiet skriver, at fragt over Stillehavet, der ligger mellem USA og Kina, står for 16 procent af klodens containerfragt.

I Alm. Brand vurderer aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans, at mange af de varegrupper, som USA har på sin liste, sandsynligvis stadig skal importeres.

- Det er svært at forestille sig, at der bliver opbygget nye industrier, så der vil stadig blive flyttet varer. Men det er mere spørgsmålet om hvor fra og på hvilke ruter, siger han til Ritzau Finans.

Analytiker Morten Imsgard fra Sydbank vurderer, at Mærsk og konkurrenterne umuligt kan undvige toldstriden, hvis den udvikler sig yderligere:

- Containerindustrien bliver fanget som gidsel i en sådan handelskrig, og det er stort set umuligt at lægge sig i læ nogle steder, hvis det eskalerer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125