23948sdkhjf

50 bevaringsværdige fartøjer risikerer at forsvinde

Skibsbevaringsfonden frygter for den maritime kulturarv

Op mod 60 bevaringsvarige fartøjer risikerer at forsvinde. Enten på grund af ødelæggende ombygning eller salg til udlandet. Det skriver CO-Søfart på sin hjemmeside om lovforslaget, L7, om ændringer i skibsregistreringen, som Folketinget skal tage stilling til

Forslaget vil afskære fonden fra at kunne kontrollere, at de særlige begrænsninger, der gælder for pant i bevaringsværdige fritidsskibe bliver overholdt, f.eks. ved yderligere pantsætning, ejerskifte og i værste fald salg til udlandet. Til stor bekymring for Skibsbevaringsfonden.

Fra CO-Søfarts opfordrer sekretariatschef John Ibsen erhvervsministeren til at tage lovforslaget af bordet og foretage en gennemgribende gennemarbejdning.

Lovforslag L7
Lovforslaget, L7, er en samling af foreslåede lovændringer, som berører tre forskellige love.

“Forslag til lov om ændring af søloven og lov om sikkerhed til søs m.v.,” lyder lovforslagets titel.

- Dette nye aspekt i forhold til bevaringsværdige fartøjer bekræfter, at indholdet i den her blandede landhandel af foreslåede ændringer i flere forskellige love er ugennemtænkt, sådan som vi fra CO-Søfart skrev i vores høringssvar, siger John Ibsen ifølge Co-Søfarts hjemmeside.

Tilfældigt Skibsbevaringsfonden hørte om lovforslaget
Mens CO-Søfarts høringssvar angår den foreslåede udvidelse af DIS-registeret for udenlandske rederiers skibe, er Skibsbevaringsfondens bekymringer rettet mod forslaget om forenkling af skibsregistrering for fritidsfartøjer.

Skibsbevaringsfonden var ved en fejl ikke på høringslisten, da lovforslaget i foråret blev sendt i høring. Kun ved en tilfældighed blev fonden opmærksom på forslaget i forrige uge – fire måneder efter høringsfristens udløb. Nu er Folketinget godt i gang med at behandle lovpakken, som regeringen ønsker vedtaget senest 1. december, så den kan træde i kraft fra årsskiftet.

I sidste uge henvendte Skibsbevaringsfonden sig til erhvervsministeren og Erhvervsudvalget, der er i gang med udfærdigelse af Betænkning, inden planlagt 2. behandling i Folketinget tirsdag i næste uge. Ifølge sekretariatsleder Tom Rasmussen i Skibsbevaringsfonde har Folketingets erhvervsudvalg været meget imødekommende.

Historien vil forsvinde
Nu håber fonden, at ministeriet og politikerne lytter, for problemstillingen er alvorlig og konsekvenserne kan være ødelæggende for arbejdet for bevaringen af den maritime kulturarv, påpeger Skibsbevaringsfonden.

Når Skibsbevaringsfonden yder rente- og afdragsfrit lån til et bevaringsværdigt fartøj, registreres det i skibsregisteret sammen med en “rådighedsindskrænkning”, hvor Skibsbevaringsfondens krav mht. til forkøbsret, og krav om høring inden ændringer af fartøj mv. formuleres.

Skibsregisteret rummer samtidig hele fartøjets historie. Byggeår, ejere gennem tiden, pantrettigheder mv.

Med den foreslåede lovændring vil de cirka 50 bevaringsværdige fartøjer, som fonden i dag har et registreret pant i, forsvinde ud af registeret, og kun registreringer op til den bebudede sletning vil kunne ses. Bevaringsværdige fritidsfartøjer under 20 bt, som fonden ikke har pant i, vil ikke efterlade sig spor i registret.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281