23948sdkhjf

Danmark bruger næstmindst på søfartsforskning

Maritime aktører i Norden ønsker mere samarbejde om udvikling og forskning

Danmark er det land i Norgen, som bruger næstmindst på forskning, innovation, udvikling og demonstration (FIUD) på søfartsområdet. Det viser en rapport, som det svenske maritime kompetencecenter Lighthouse har udarbejdet for de svenske myndigheder Sjöfartsverket, Trafikverket og Transportstyrelsen.

Norge bruger mest, Finland indtager andenpladsen foran Danmark, mens Sverige indtager fjerde- og sidstepladsen.

I 2016 brugte Norge, Finland, Danmark og Sverige henholdsvis 16,8 mio. euro, 12 mio. euro, 8 mio. euro og 5,5 mio. euro til søfarts-FIUD.

Forskellige ekspertiseområde – fælles interesser
Maritim forskning har forskellige fokusområder og ekspertise. I den danske shipping sektor er der ifølge rapporten et stort fokus på miljø- og klimaforbedringsforanstaltninger, samt energieffektivitet og alternative brændstoffer.

Områder, hvor de fire nordiske lande har fælles interesser og stor kompetence er energieffektivitet og alternative brændstoffer. Også inden for digitalisering og automatisering samt søfartssikkerhed er der stor interesse.

Alle lande har startet initiativer med autonome fartøjer og digitalisering af skibsfarten. Nationale projekter inden for maritim informatik overlapper hinanden, og via samarbejde kan landene udnytte de tilgængelige ressourcer bedre, lyder det i rapporten. 

Rapporten viser, at flertallet af aktører har et generelt ønske om øget samarbejde med industri, akademi og den offentlige sektor. Forbedret samarbejde mellem nordiske aktører er også ønsket - men ikke på bekostning af kompetence og faglig ekspertise.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188