23948sdkhjf

Dan Hill Plast vil udbrede kendskabet til rotationsstøbning

Hos Dan Hill Plast (DHP) har man i flere årtier set fordele i rotationsstøbningen. Lave formomkostninger, og muligheden for at indstøbe elementer som bøsninger og logoer er bare nogen af goderne, som rotationsstøbeprocessen kan tilbyde.

Men det er desværre ikke alle, der har set lyset, fortæller administrerende direktør Peder Madsen:

- Problemet er jo, at hvis vedkommende, der designer, slet ikke kender til rotationsstøbning, eller bare ikke har det i tankerne, så bliver produktet jo lavet til at passe til den proces de forestiller sig, i stedet for, at man finder den proces, der kan skabe det optimale produkt.

Start med sparebøsser
Virksomheden flyttede få år efter opstart i 1957 til et nedlagt elværk i Hornsyld nær Horsens, hvor Dan Hill Plast stadig har hjemme den dag i dag.

I starten producerede man dukker, sparebøsser, fodbolde og mange andre emner, men ejeren, Ejner Madsen, opdagede snart rotationsstøbningens fordele, og man begyndte at bevæge sig over til hovedsageligt at lave underleverandørarbejde på tekniske, kundespecifikke produkter.

Derudover er virksomheden kendt for sit eget produkt "Dan-Fender", som de har produceret i over 35 år og i dag eksporterer til hele verden.

Lokale totalleverancer
Rotationsstøbningen har både den fordel og ulempe, at den gør sig bedst lokalt, da det ofte er større produkter, der fremstilles.

Hvis man ønsker at sende emnerne, der er lavet af hård plast, langt, kommer man til at transportere en hel masse luft. Der er derfor marked for lokale rotationsstøbere, men det betyder også, at det er svært for virksomheden at eksportere tekniske plastemner særlig langt væk.

Dan-Fender produkterne er til gengæld primært lavet af blød PVC og fylder derfor ikke så meget i pakket tilstand. Kunderne får dog mest muligt ud af den lokale leverandør.

Leverer systemer
DHP fungerer i mange tilfælde som systemleverandør og ikke kun komponentleverandør, når der monteres dele som beslag, pumper, plader o.l. på de egenproducerede plastemner, hvilket i sidste ende betyder, at kunden får leveret et færdigt produkt.

- Det er en langt bedre forretning for både kunden og for os, at vi leverer et samlet færdigt produkt til kunden. På den måde kan man skære mange led af kæden og spare meget i transport samt antal gange produktet skal pakkes ind og ud og gennem forskellige hænder, fortæller administrerende direktør i virksomheden, Peder Madsen.

4,5 meter store emner
Kunderne skal heller ikke bekymre sig over, om deres produkter er for store til produktionen i Hornsyld. Dan Hill Plast investerede i 2015 i en ny produktionshal med deres hidtil største rotationsstøbemaskine. 

- Med sådanne indkøb er det lidt hønen eller ægget. Hvis man ikke har de store maskiner, så får man ikke ordrer på de helt store produkter, men hvis man ikke får ordre på store produkter, vil man ikke investere i en stor maskine, siger Peder Madsen.

Han ville dog selv bestemme, om det skulle være hønen eller ægget, der kom først:

- Vi købte maskinen og bestemte os for at så måtte ordrerne følge med senere. Og det har de gjort. I dag er vi helt klar til alle størrelser af rotationsstøbeopgaver, og det er vi stolte af, udtaler adm. direktør Peder Madsen.

Nu kan virksomheden støbe emner helt op til 4,5 meter, og det udvider deres udbud til især maskin- og landbrugsindustrien, der har behov for meget store beholdere.

Rotationsstøbte emner
Maskin- og landbrugssektoren er i dag DHPs største kundesegment, hvor plast ofte erstatter komponenter i stål. Fx afskærmning til græsningsredskaber til landbrugsmaskiner, der gerne skal kunne holde til at blive kørt ind i lidt af hvert:

- Denne del er der ingen grund til at lave massiv, da det kun gør redskabet tungere og besværligere at kontrollere. Hvis man laver den af metal, risikerer den også at ruste, forklarer administrerende direktør Peder Madsen.

Et andet kundesegment, der især har benyttet sig af den store rotationsstøber, er designerne af udendørsmøbler. DHP har i den seneste tid både fremstillet udendørsmøblet Veksø Moove samt Verner Panton sofaen Cloverleaf.

- Rotationsstøbte møbler er oplagte i det offentlige rum, da de kan tåle vind og vejr, er nemme at gøre rene og flytte, samtidig med at de er svære at ødelægge, forklarer administrerende direktør Peder Madsen.

Send videre!
Selvom rotationsstøbning er virksomhedens hovedkompetence, mener Peder Madsen dog, at det vigtigste er, at alle får det bedst mulige produkt, og håber derfor, at kolleger rundt om i landet bakker op til fælles gavn for plastbranchen:

- Når vi får en henvendelse fra en potentiel kunde, hvor vi kan høre, at en anden produktionsmetode ville være optimal for deres produkt, så henviser vi dem gerne til andre i branchen. Så jeg håber da, at andre vil gøre det samme, når de taler med nogen, der egentlig burde få deres produkt rotationsstøbt, uddyber administrerende direktør Peder Madsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.268