23948sdkhjf

Verdens første havmøllepark er nu taget ned

Det er første gang Dong Energy tager en havmøllepark ned igen. Se videoen.

Vindeby Havmøllepark ved Lolland blev opført i 1991 som et demonstrationsprojekt, der skulle vise, om det var muligt at producere grøn strøm på havet.

Vindeby Havmøllepark blev verdens første havmøllepark og en stor succes, men efter mere end 25 års drift var vindmøllerne i Vindeby Havmøllepark slidt op, og Dong Energy besluttede derfor at tage parken ned.

- Det er første gang, vi tager en havmøllepark ned, men heldigvis har vi kunnet trække på vore erfaringer med opførelse af havmølleparker og det at arbejde offshore, fortæller Leif Winther, Senior Lead Business Developer i Dong Energy og fortsætter:

- I samarbejde med de entreprenører, der vandt opgaven, udviklede vi selve nedtagningsmetoden og indgik i en længere proces med myndighederne for at få alle tilladelser på plads. 

Mest mulig genanvendelse
I marts måned 2017 startede entreprenøren nedtagningen af de 11 vindmøller. Vinger, nacelle og tårn blev afmonteret og taget ned enkeltvis af en mobilkran og placeret om bord på et jack-up-fartøj.

Betonfundamenter blev nedbrudt på stedet, primært ved hjælp af en hydraulisk betonsaks og -hammer, men også ved at neddele betonen med fræseværktøj. Den nedbrudte beton og armering blev efterfølgende opsamlet.

Alle vindmøllekomponenter og dele fra fundamenterne blev sejlet til land i Nyborg Havn.

Komponenterne vil i videst muligt omfang blive genanvendt som reservedele til andre vindmøller, mens vingerne vil blive genanvendt i et innovativt koncept til støjafskærmning. Inden da vil en række af vingerne dog indgå i et forskningsprojekt på DTU Risø. De komponenter, der ikke direkte kan genbruges, er bragt til et certificeret genindvindingsfirma.

Fjernet sporene
Efter at have produceret grøn strøm i mere end 25 år er sporene efter verdens første havmøllepark, 'Vindeby' ved Lolland, nu fjernet.

- Og historien om verdens første havmøllepark ud for Vindeby på Lolland vil blive bevaret for eftertiden, for Energimuseet har fået stillet en vindmølle fra Vindeby Havmøllepark til rådighed for deres udstilling i Bjerringbro, fortæller Leif Winther.

I videoen kan du følge nedtagningen, men også installeringen af de 11 vindmøller i Vindeby Havmøllepark.

Artiklen er en del af temaet VIDEO.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095