23948sdkhjf

Opfindelse begrænser udslip fra skibe markant

Man Diesel & Turbo med til at udvikle ny software, som kan begrænse udslip af både NOx-partikler og sort røg. Opfindelsen implementeres på nye skibsmotorer fra årets slutning

Reglerne omkring udledning af NOx fra skibe er blevet strammet i de senere år. Fra 2016 har der i Nordamerika været krav om at reducere udledningen med 75 procent fra store to-takts-dieselmotorer på nye skibe, og om et par år vil den samme reduktion også være et krav i Nordsøen og Østersøen. Det skriver DTU.dk.

- NOx reduceres bl.a. med EGR-teknologi. Regulatoren til EGR-teknologien betød dog, at der blev skabt sort røg i forbindelse med kraftige accelerationer af skibet, hvilket er uønsket og derudover kan skade motoren. Den sorte røg kunne fjernes ved at manøvrere skibene anderledes, men vi ville gerne bevare de nuværende sejlegenskaber og i stedet løse problemet på en anden måde, forklarer Head of Emission Control, Casper Hededal Svendsen, Man Diesel & Turbo.

I første omgang forsøgte virksomheden sig med konventionelle tiltag, men da det ikke virkede, besluttede de, at der var brug for bistand udefra til at få løst udfordringen. Derfor indgik man et erhvervsPhD-samarbejde med DTU.

Udvikling af ny state-of-the-art teknologi
Samarbejdet inddrog både DTU Elektro og Linköping Universitet, som er eksperter i motorer til biler og lastbiler. Denne forskning tjente som inspiration for ph.d.-studerende Kræn Vodder Nielsen. Han koncentrerede sig om at udvikle en ny metode, der passer til skibsmotorer.

Man Diesel & Turbo anvender EGR-teknologi, hvor en del af udstødningsgassen bliver recirkuleret til motoren for at begrænse NOx-emissionen. Der er det afgørende, at recirkulationen sker med den rette mængde udstødning, så der recirkuleres nok til at mindske NOx-dannelsen og samtidig er tilstrækkelig ilt til at forbrænde brændstoffet – og dermed forhindre sort røg, når skibet fx skal ændre fart.

Det lykkedes Kræn Vodder Nielsen at udvikle en ny state-of-the-art reguleringsteknik, som er testet på et par skibsmotorer undervejs i projektet. Her viste det sig hurtigt, at de virkede, så dannelse af sort røg blev undgået, uden at det gik ud over skibets manøvreevne.

Kræn er nu ansat på Man Diesel & Turbo og skal bidrage til den endelige klargøring af hans software, så det fra slutningen af året kan implementeres på nye skibsmotorer.

Fakta
International Maritime Organization har for nylig indført Tier III-standarden, der specificerer betydeligt strengere restriktioner på NOx emissioner fra store to-takts-dieselmotorer på nye skibe, der opererer i såkaldte ’NOx Emission Control Areas’.

Kilde: DTU

Læs mere om: NOx
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.182