23948sdkhjf

Første krydstogtskib gennem Nordvestpassagen – til skade for miljøet?

Det første kommercielle krydstogtskib, som vil sejle gennem Nordvestpassagen, sejlede efter planen fra Anchorage, Alaska, tirsdag 16. august. Men for stor succes kan være farligt for Arktis.
Afsejlingen skete som del af den voksende arktiske turistindustri, som har fået vind i sejlene af stigende temperaturer og ismasser, som trækker sig tilbage.

Sejlturen for Crystal Cruises’ skib ’Crystal Serenity’ vil efter planen tage en måned med New York som endelig destination.

Den norske polarforsker Roald Amundsen benyttede ruten for over hundrede år siden, men den har kun været isfri i de seneste år. ’Crystal Serenity’s passage rejser spørgsmålet om den negative menneskelige påvirkning af en region, som påvirkes i højere grad end andre steder af klimaforandringer, og hvor temperaturen stiger dobbelt så hurtigt som gennemsnittet globalt set.

Hurtig arktisk opvarmning

Arktis er blevet opvarmet hurtigt, fordi smeltningen af den hvid is og sne har blotlagt mørkere jord og vand, som absorberer mere af solens varme.

Verdensnaturfonden erkender, at Crystal Cruises har stræbt efter at minimere miljøpåvirkningen, men området har ikke den nødvendige infrastruktur til at håndtere potentielle ulykker, siger Andrew Dumbrille, som er specialist i bæredygtig shipping for fonden.

‘Crystal Serenity’ som sådan kom sikkert ikke til at volde problemer, men flere skibe vil følge efter, siger Michael Byers, professor ved University of British Columbia, som studerer ’Arctic sovereignty’ og miljøet.
Byers siger, at skibe, som kun kan sejle i et område på grund af smeltende is, kan give store CO2-mæssige påvirkninger, og en ulykke vil have fatale følger for det skrøbelige arktiske område.

”De udnytter klimaforandringerne, og de kan skabe endnu større klimaforandringer,” siger Byers. ”Det er et enormt problem og samtidig frygtelig ironisk.”

Crystal Cruises havde ingen kommentarer.

Øget arktisk turisme

Det pågældende krydstogt koster mindst 19.755 dollars per passage, hvilket er over 600 dollars per dag højere end gennemsnittet for en krydstogt-dag for sidste år, som lå på 168,43 dollars ifølge industriens analysefirma Cruise Market Watch.

Crystal Cruises har udtalt, at krydstogtet var udsolgt, og der er planlagt et nyt for 2017.

Turismen er vokset i nogle polarområder. Turister overnatter flere nætter på Svalbard nord for Norge end tidligere. Tallet er steget fra 24.000 i 1993 til 107.000 i 2013.

Mens Canada kræver suverænitet over Nordvestpassagen, som løber gennem dele af landet, har USA og EU bestredet dette og mener, at passagen er internationalt farvand.

Kilde: Reuters
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094