23948sdkhjf

’Ertholm’ og 'Fyrholm’ lodder havbunden

SØOPMÅLING: En ukendt sten nord for Læsø kostede sidste år en grundstødning. Ny søopmåling skal sikre skibsfarten.
En af de største sten i landet, ca. 8x12 meter, var sidste år skyld i en grundstødning i farvandet nord for Læsø. Søkort sagde ikke noget om stenen, som formentlig har ligget på positionen siden sidste istid.

Episoden gav anledning til, at de to søopmålerskibe 'Ertholm' og 'Fyrholm' nu har lavet nye målinger omkring Læsø, så nye søkort kan blive retvisende for sejladsen. Det skriver Forsvaret på deres nyhedssite.

Også farvandet omkring Hesselø kan rumme overraskelser. Da Hesselø Bugten senest blev opmålt for 40 år siden, skete det nemlig med et enkeltskuds-ekkolod. I dag anvender opmålerne et såkaldt multibeam-ekkolod, som aflæser havbunden helt ned i detaljer som planter og småsten.

Farvandet mellem Hesselø og Sjællands nordkyst er egentlig ikke en formel skibsrute, fortæller Fyrholms chef, Anders Ridderberg, kaptajnløjtnant og søopmåler. Men radarovervågning fortæller os, at en del skibe alligevel sejler vestover syd om Hesselø, når de kommer ud af Øresund. Så derfor er ny søopmåling blevet prioriteret op her.

Fyrholm indleder opmålingen med at sejle i en stor firkant på 5x10 kilometer. Dernæst gennemsejles kassen på tværs, automatisk styret af GPS.

Alle data lagres og er grundlaget for nye søkort. 'Ertholm' støder til, når opmålingen er afsluttet omkring Læsø.

Se video fra operationen her

Kilde: Værnsfælles Forsvarskommando/Lars Bøgh Vinther
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094