23948sdkhjf

Staten stævnet for Grundlovsbrud

Søfartens Ledere stævner i dag Staten i den såkaldte DIS-skattesag. Det er nemlig i strid med Grundlovens § 43, når Staten reelt delegerer fastsættelsen og opkrævningen af DIS-søfolkenes skat til rederierne.
Søfolk i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) aflønnes med en nettoløn, der skal svare til en almindelig løn efter skat. Der er ikke tale om, at søfolkene ikke betaler skat. Skatten på søfolkenes indkomst opkræves og beholdes blot af rederierne som statsstøtte i stedet for at tilfalde statskassen.

Det skriver Søfartens Ledere på deres hjemmeside.

Så når skatten går op, går nettolønnen ned – og omvendt. Siden 1. januar 2010, hvor Forårspakke 2.0 trådte i kraft, har Staten imidlertid set igennem fingre med, at rederierne kategorisk har afvist at give deres ansatte søfolk del i de indkomstskattelettelser, som reformen gav alle andre danske skatteborgere.

Dermed delegerer Staten reelt fastsættelsen og opkrævningen af DIS-søfolkenes skat til rederierne, og det er i strid med Grundlovens § 43. Derfor har Søfartens Ledere i dag stævnet Staten, repræsenteret ved skatteministeren.

I parallelle sager ved Østre Landsret og Kredsretten i Nuuk, har Søfartens Ledere tidligere på året stævnet rederierne DFDS og Royal Arctic Line, som repræsentanter for de rederier i Danmarks Rederiforening, der beskæftiger danske søfolk i DIS.

Har afvist at håndhæve loven
Skatteministeriet skal, som den ansvarlige myndighed for både statsstøtte til rederierhvervet og for opkrævning af skatter i Danmark sikre, at den skat, der opkræves af DIS-søfolkene, og som samtidig tilfalder rederierne som statsstøtte, beregnes under iagttagelse af og efter reglerne i den til enhver tid gældende skattelovgivning. 

På trods af gentagne opfordringer, har skatteministeren imidlertid afvist at drage omsorg for, at de DIS-søfarendes nettoløn bringes i overensstemmelse med det skattemæssige lovgrundlag, som er gældende efter at Forårspakke 2.0 trådte i kraft 1. januar 2010.

De søfarende i DIS realiserer derfor et væsentligt løntab og en reallønsnedgang, imens rederierne oppebærer en statsstøtte, som ligger udenfor rammerne af, og dermed er i strid med, EU´s godkendelse af statsstøtteordningen til rederierhvervet.

Søfartens Ledere afventer nu skatteministerens såkaldte svarskrift i sagen.

----------

FAKTA

Grundlovens § 43
§ 43 i Danmarks Riges Grundlov forbyder delegation af lovgivningsmagtens kompetence til at udskrive, pålægge, forandre eller ophæve skatter i Danmark. En sådan delegation kræver udtrykkelig lovhjemmel. Opkrævning og regulering af skat hos den enkelte borger kan altså kun foretages af staten, ligesom også kun staten kan yde og udbetale statsstøtte.

Har mistet kr. 155.000.000
Søfartens Ledere har omkring 1.900 medlemmer, der sejler i DIS (Dansk Internationalt Skibsregister). De 1.900 medlemmer er, siden 1. januar 2010, gået glip af skattelettelser for mere end kr. 155.000.000.

Ung skibsofficer mister over 1 million
29-årige Anders Lindegaard Nielsen, dual skibsofficer i Mærsk Supply Service, fik i 2010 en DIS-nettoløn på kr. 27.900 pr. måned. 
Det svarer til en årlig bruttoløn i land på kr. 650.000.
Havde Anders været en helt almindelig skatteborger, ville han i 2010 have fået en skattelettelse på kr. 2.398 pr. måned. 
Anders er, som alle andre danskere, med til at finansiere skattelettelserne på arbejde gennem nye afgifter, lavere rentefradrag og mindre velfærd.
Frem til sin forventede pension i 2048 mister Anders ca. kr. 1.100.000. 
Bliver Anders skibsfører eller maskinchef i en alder af 40 år står han (alt andet lige) til at miste ca. kr. 1.575.000.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062